SUA vor instala un sistem antirachetă în Coreea de Sud. China și Rusia se opun

SUA vor instala un sistem antirachetă în Coreea de Sud. China și Rusia se opun
Foto: en.wikipedia.org

Washington și Seul au anunțat intenția de a instala un sistem american de apărare antirachetă pe teritoriul Coreei de Sud, în ciuda opoziției ruse și chineze, informează The New York Times.

Sistemul de apărare terestru mobil de mare altitudine THAAD va fi instalat pentru a-i proteja mai bine pe militarii sud-coreeni și americani din regiune de capacitatea balistică şi nucleară din ce în ce mai mare a Coreei de Nord, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării.

Acesta a mai susținut că autoritățile celor două state se află la stadiul final de alegere a locului în care va fi instalată baza.

Rusia și China se opun însă, considerând această mișcare drept o amenințare la adresa securității lor. Ministrul de Externe al Chinei a declarat că decizia va aduce modificări echilibrului strategic din regiune şi va submina interesele ţării sale în materie de securitate.

“Partea chineză îşi exprimă astfel nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă”, a anunţat ministrul.

La rândul său, Konstantin Kosachyov, şeful Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Superioare a Parlamentului rus, a declarat că țara sa ar putea răspunde acestei mișcări prin măsuri defensive.