Suedia: Explozie într-un bloc din orașul Göteborg. Poliția ia în calcul un atac cu bombă

Suedia: Explozie într-un bloc din orașul Göteborg. Poliția ia în calcul un atac cu bombă
sursa foto: captură video

Patru persoane au fost grav rănite într-o explozie urmată de un incendiu marți în orașul suedez Göteborg, iar poliția investighează dacă la fața locului a fost plasat un dispozitiv exploziv.

Cel puțin 16 persoane au fost duse la spital după ce explozia produsă dimineața devreme a aprins un bloc de apartamente într-o zonă rezidențială centrală. Pompierii au evacoat locatarii din clădire, în timp ce alți rezidenți foloseau cearșafuri legate pentru a coborî de pe balcoane, în timp ce fumul gros ieșea din case, scrie Reuters.

Spitalul Sahlgrenska din Göteborg a spus ore mai târziu că trei persoane erau încă în terapie intensivă după ce au inhalat fum, dar nu s-a considerat că leziunile ar pune viața în pericol.

Suedia s-a confruntat cu criminalitatea în creștere a bandelor și grupurilor rivale, acestea folosind explozivi și arme de foc pentru a rezolva zeci de conflicte.

Bombardamentele au devenit aproape săptămânale, dar este rar ca cineva să fie rănit, deși aproximativ 20 au fost răniți ușor atunci când o bombă a explodat într-o zonă rezidențială din orașul de sud Linkoping în 2019.

Premierul Stefan Lofven a spus că este prea devreme pentru a spune exact ce s-a întâmplat la Göteborg, dar întreaga societate suedeză va răspunde dacă infractorii ar fi în spatele exploziei.

„Ca societate vom face tot posibilul pentru a combate criminalitatea”, a spus el într-o conferință de presă. „Oamenii ar trebui să se poată simți în siguranță”.

Poliția, care a deschis o anchetă, a declarat că focul este sub control și că loctarii au fost evacuați. Serviciile de urgență au exclus drept cauză o scurgere de gaz.

„Credem că a explodat ceva care nu are cauze naturale”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Thomas Fuxborg, într-o conferință de presă, adăugând că ceva „probabil” a fost plasat la locul exploziei.

Anja Almen, care locuiește în clădirea de apartamente afectată, a spus că a auzit o agitație din stradă imediat după ora 05:00 – la aproximativ 15 minute după explozie.

„Am ieșit pe balcon și am fost șocată. Era fum peste tot, din fiecare casă”, a spus ea telefonic de la o biserică din apropiere la care au fost evacuați ea și alți chiriași. „Camioanele de pompieri cu scări trăgeau oamenii din apartamente”.