Summit SUA-Rusia: Joe Biden speră să îl întâlnească pe Vladimir Putin în iunie, în timpul vizitei în Europa

Summit SUA-Rusia: Joe Biden speră să îl întâlnească pe Vladimir Putin în iunie, în timpul vizitei în Europa
foto: Hepta.ro - Sputnik - Stringer / Hepta.ro - DPA Images

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat speranța că summitul cu omologul său rus, Vladimir Putin, va avea loc în timpul excursiei sale în Europa, în iunie, și a precizat că administrația americană face demersuri în acest sens.

„Aceasta este speranța și așteptarea mea. Lucrăm la asta”, le-a spus Joe Biden reporterilor, după un discurs despre răspunsul SUA la pandemia de COVID-19, transmite rferl.org.

În ceea ce va fi prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului de președinte al SUA, Joe Biden intenționează să se alăture celorlalți lideri din G7 pentru un summit ce se va desfășura în Marea Britanie, între 11 și 13 iunie.

Ulterior, președintele american va zbura spre Bruxelles, unde va participa la un summit NATO, în 14 iunie, și se va întâlni cu cei 27 de lideri din UE.

Președintele american Joe Biden speră să îl întâlnească pe omologul său rus, Vladimir Putin,în iunie, în timpul vizitei în Europa

În luna aprilie, Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin să se întâlnească într-o țară terță. Invitația venea pe fondul escaladării tensiunilor între Moscova și Kiev, pe fondul atacului cibernetic asupra calculatoarelor americane, dar și în contextul cazului Navalnîi.

Principalul consilier prezidențial rus pe teme de politică externă, Yury Ushakov, a precizat că summitul Biden-Putin este în curs de organizare.

„Este indicat iunie, chiar există și date concrete”, spune Ushakov, în 25 aprilie.

Tot în luna aprilie, Rusia a declarat persona non grata 10 angajați de la ambasada americană din Moscova, în ceea ce a indicat ca fiind un răspuns simetric la decizia Washingtonului de a expulza 10 diplomați ruși și de a impune sancțiuni.

În mod repetat, Joe Biden a susținut că va fi dur cu Rusia pentru fiecare politică ostilă, însă totodată dorește cooperare acolo unde cele două părți au interese comune. Este vorba despre subiecte precum proliferarea nucleară, schimbările climatice, acordul nuclear cu Iranul, Coreea de Nord, respectiv promovarea păcii și stabilității în Afganistan.

În timpul vizitei desfășurate în 3 mai la Londra, Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, a declarat că Washingtonul dorește „o relație mai stabilă, mai previzibilă cu Moscova”, dar acest lucru va depinde de politicile Kremlinului și de cât de „nesăbuit sau agresiv” decide să acționeze.