SURSE: România acceptă inspectori ruși la Deveselu, dacă și o delegație de-a noastră va putea vedea baze din Rusia

SURSE: România acceptă inspectori ruși la Deveselu, dacă și o delegație de-a noastră va putea vedea baze din Rusia
Sursa foto: Captura youtube

România ar accepta o inspecție din Rusia la baza de la Deveselu, numai dacă și Federația va accepta ca delegați români să vadă baze din Rusia, potrivit unor surse citate de Europa FM.

România ar fi de acord cu inspecția rusă la Deveselu, doar pe bază de reciprocitate

 “Nici noi, nici americanii nu avem nimic de ascuns, dar oferta este valabilă numai pe bază de reciprocitate”, au spus sursele citate.

România și Statele Unite acceptă inspectori ruși care să analizeze dacă la baza de la Deveselu sunt rachete ofensive, doar dacă și Moscova este dispusă să primească experți români, polonezi și americani.

Acestea sunt singurele referiri la România din răspunsul înaintat ieri de Statele Unite Rusiei.

NATO propune Rusiei efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, scrie Wall Street Journal.

Măsura ar urma să facă parte dintr-un eventual acord cu Moscova discutat deja cu aliații europeni, și consultat în cadrul Congresului SUA. Una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecțiile bazelor americane din Polonia și România, scrie publicația americană, după ce oficialii de la Moscova s-au plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.

Răspunsul SUA la solicitările Rusiei

SUA au oferit un răspuns scris, miercuri, la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, conform Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan.

Washingtonul a precizat că nu poate să îndeplinească cererile Rusiei de retragere a NATO din Europa de Est și de împiedicare a aderării Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe