Spania a suspendat vaccinarea anti-COVID cu serul AstraZeneca. În total, 12 state au luat această decizie

Spania a suspendat vaccinarea anti-COVID cu serul AstraZeneca. În total, 12 state au luat această decizie
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

UPDATE, 15 martie, ora 21.35: Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a anunțat oficial că Spania suspendă, ca măsură de precauție, imunizarea cu vaccinul AstraZeneca.

În cadrul unei conferințe, Darias a punctat că Guvernul a decis să suspende „preventiv şi temporar” administrarea acestui ser, până când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se va pronunţa cu privire la temerile legate de formarea cheagurilor de sânge.

Aceeași decizie a fost luată în alte 11 țări.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Spania va suspenda vaccinarea anticoronavirus cu serul produs de AstraZeneca, susțin surse citate de El Pais. Ministrul Sănătății, Carolina Darias, ar urma să facă anunțul oficial în acest sens. Decizia ar fi fost luată, la fel ca în alte state europene, din motive de precauție.

Spania se va alătura statelor care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să investigheze cazuri de tromboză apărute la unele persoane care au primit acest vaccin. Până se va pronunța, mai multe țări au decis să suspende administrarea serului AstraZeneca. Este vorba despre Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Irlanda, Germania, Franța, Italia, Olanda, Indonezia, Bulgaria, iar la această listă se va adăuga Spania.

„Oprirea administrării acestui vaccin nu înseamnă că apariția acelor cheaguri de sânge au legătură cu imunizarea. Este o măsură de precauție, care demonstrează că sistemele de verificare funcționează”, a declarat Tedros Adhanon Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit acestuia, comitetul din cadrul organizației care se ocupă de siguranța vaccinării se va întruni marți pentru a analiza situația.

AstraZeneca a transmis deja că nu există date științifice care să demonstreze vreo legătură între administrarea vaccinului pe care l-a creat și apariția cheagurilor de sânge.Compania a mai susținut că va reanaliza toate datele disponibile. Deja a făcut o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie și Uniunea Europeană șipână acum nu au fost găsite dovezi ale unui risc crescut de tromboze, embolie pulmonară sau trombocitopenie.

Ultima oră
23:11 - Marilen Pirtea: Trendul viitorului nu știu dacă ar fi revenirea la reglementarea pieței de energie. ANRE a dormit în toată această perioadă (VIDEO)
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:50 - UPDATE: Un bărbat a fost găsit mort pe carosabil, lângă Cernica. Victima ar fi un migrant care se ascundea sub un TIR
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie
21:54 - Centrele de testare gratuită din spitale vor funcționa, de săptămâna viitoare, doar în weekend. Anunțul lui Alexandru Rafila (VIDEO)