Suspectul care ar fi trădat-o pe Anne Frank, identificat după 77 de ani. Victima genocidului nazist a murit într-un lagăr de concentrare în 1945, iar povestea sa a făcut înconjurul lumii

Suspectul care ar fi trădat-o pe Anne Frank, identificat după 77 de ani. Victima genocidului nazist a murit într-un lagăr de concentrare în 1945, iar povestea sa a făcut înconjurul lumii
Foto: Hepta.ro / Picturelux / Picturelux

O anchetă nouă l-a identificat pe suspectul care ar fi trădat-o pe Anne Frank și pe familia sa în favoarea regimului nazist.

Anne Frank a fost una dintre victimele genocidului din Al Doilea Război Mondial și avea să își găsească sfârșitul în 1945, într-un lagăr de concentrare, deși reușise să se ascundă timp de doi ani, iar jurnalul său a fost publicat post-mortem și este considerat de mulți drept cea mai faimoasă relatare autentică a vieții evreiești din perioada conflagrației, potrivit BBC.

Suspectul care ar fi trădat-o pe Anne Frank ar fi fost identificat după 77 de ani

O echipă de anchetatori, printre care și un fost agent FBI, spune că probabil familia Frank a fost dată pe mâna naziștilor de Arnold van den Bergh, un evreu din Amsterdam, care încerca să își salveze propria familie.

Echipa este alcătuită din istorici și alți experți și a derulat investigația pe perioada a șase ani, folosind inclusiv algoritmi digitali pentru a scoate la iveală legăturile dintre diverse persoane.

Van den Bergh a fost membru al Consiliului evreiesc din Amsterdam, un organism forțat să implementeze politica nazistă în zonele evreiești. Acesta avea să fie desființat în 1943, iar membrii săi au fost trimiși în lagărele de concentrare.

Cu toate acestea, echipa de anchetatori a aflat că van den Bergh nu a fost trimis în lagăr, ci a continuat să trăiască în Amsterdam de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. În plus, există date care sugerează că un membru al Consiliului evreiesc scurgea informații către naziști.

„Când van den Bergh și-a pierdut toate mijloacele de apărare pentru a nu fi trimis în lagăr, el a trebuit să le ofere ceva valoros naziștilor, cu care a fost în contact în acea perioadă pentru a-l lăsa pe el și pe soția lui să stea în siguranță”, a spus fostul agent FBI Vince Pankoke pentru CBS.

Anchetatorii spun că la un moment dat părea că un alt evreu a fost trădătorul. Totuși, informațiile sugerează că e posibil ca până și Otto Frank, tatăl lui Anne, să fi cunoscut situația și să fi păstrat secretul. O investigație anterioară a scos la iveală o notă anonimă care arată că bărbatul îl identificase pe Arnold van den Bergh ca fiind trădătorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe