Tancuri din Transnistria au simulat un atac împotriva "inamicului". Republica Moldova: Acțiunea este sfidătoare și inadmisibilă

Tancuri din Transnistria au simulat un atac împotriva "inamicului". Republica Moldova: Acțiunea este sfidătoare și inadmisibilă
Foto: deschide.md

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac asupra ”inamicului” de pe malul drept al râului, informează Deutsche Welle.

Simularea a avut loc în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol. La ele au participat și pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin. Acesta a motivat desfășurarea exercițiilor prin faptul că „republica moldovenească nistreană” este amenințată de Republica Moldova și de Ucraina.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, l-a chemat pe atașatul militar rus pentru a da explicații, dar acesta nu a venit, susținând că are o altă agendă.

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție. Acesta a calificat exercițiile din Transnistria cu implicarea „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”.

„Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În context, diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, a transmis Ministerul.

Reacția, însă, a fost văzută de reprezentanții societății civile ca fiind mult prea timidă. În opinia fostului ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, tuturor militarilor ruși implicați ar trebuit să li se suspende vizele de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, președintele moldovean Nicolae Timofti ar trebui „să retragă cetățenia Republicii Moldova oficialilor și militarilor transnistreni care au participat la aceste provocări militare”, iar atașatul militar al Ambasadei Rusie ar trebui declarat persoana non grata și rugat să părăsească teritoriul în 24 de ore.