TASS: Vladimir Putin refuză recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk

TASS: Vladimir Putin refuză recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk
Putin refuză cererea parlamentului rus de a acorda independență regiunilor Donețk și Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a luat act de cererea Dumei de Stat de a recunoaște autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk, dar o astfel de mișcare nu va fi conformă cu Acordurile de la Minsk, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite TASS.

„Nu există reguli clare în acest sens”, a spus Peskov, ca răspuns la o întrebare a TASS despre pașii care ar putea urma solicitării Dumei de Stat.

„Președintele a primit cererea și a luat-o în considerare”, a asigurat Peskov. El a subliniat, însă, că „recunoașterea (n.r. independenței celor două regiuni) nu este în conformitate cu Acordurile de la Minsk”.

Potrivit acestuia, cererea Dumei de Stat „este într-adevăr un semn foarte clar care indică starea de spirit a parlamentarilor și opinia publică dominantă a națiunii”.

„Cu toate acestea, președintele a subliniat că cel mai important este să ajutăm la rezolvarea situației din sud-estul Ucrainei, ceea ce poate fi realizat doar prin eforturi cuprinzătoare pentru a facilita punerea în aplicare a Pachetului de Măsuri de la Minsk”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Marți, Putin a comentat cererea Dumei de Stat, care i-a cerut să recunoască autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Voi pleca de la faptul că toți trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva problema lui Donbass, clucru care ar trebui realizat, în primul rând, pe baza oportunităților oferite de Acordurile de la Minsk care nu au fost implementate pe deplin. Ne așteptăm ca acest lucru să se petreacă.”

„Partenerii noștri de cealaltă parte a Atlanticului și din Europa, în primul rând Germania și Franța, vor exercita influența necesară asupra actualelor autorități de la Kiev și se va găsi o soluție”, a menționat liderul rus.

Separatiștii cer tot mai mult ajutorul Kremlinului

Săptămâna trecută, un influent lider separatist, Alexandru Hodakovsk, îi cerea Rusiei 30.000 de militari în războiul din Estul Ucraine. Acesta a atașat cererii și un apel la recunoașterea regiunilor controlate de separatiști.

Kremlinul nu a comentat cererea lui Hodakovski, un fost lider politic din autoproclamata Republică Populară Donețk, care acum supraveghează o unitate militară.

Desfășurarea a 30.000 de soldați ruși ar crește și mai mult tensiunile dintre Occident și Moscova, în contextul conflictului cu Ucraina.

Inclusiv partidul de guvernământ Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, a declarat că forțele de la Donețk și Lugansk au nevoie de mai multe arme.

Hodakovski a spus că separatiștii din Donețk au 30.000 de luptători, însă doar 10.000 sunt apți pentru sarcinile din prima linie.

„Trebuie să avem cel puțin 40.000 de oameni cu puști automate în prima linie”, a declarat Khodakovski pentru Reuters, într-un interviu, precizând că cererea este de 30.000 de soldați, în plus față de cei 10.000 deja considerați capabili să îndeplinească sarcinile din prima linie.

Trupele rusești de la granița cu Ucraina vor reveni pe poziţiile lor obişnuite în 3-4 săptămâni

Marți seara, Kremlinul a transmis că forțele armate ale Rusiei din vestul țării vor reveni la pozițiile lor normale în trei până la patru săptămâni.

„Ceea ce pot spune este că, în aproximativ trei-patru săptămâni, configurația forțelor din regiunea de vest a Rusiei își va relua postura normală”, a declarat Yuri Filatov

„Desfășurăm exerciții planificate cu forțele militare din Belarus. Acestea se vor termina până pe 20 februarie și aceste trupe vor fi retrase. Puteți verifica asta săptămâna viitoare”.

Districtele militare de vest și de sud ale Rusiei au declarat miercuri că unele forțe din jurul Ucrainei se retrag, dar NATO a cerut Moscovei să demonstreze acest lucru cu fapte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)