TEPCO recunoaște că s-a înşelat în privința nivelului de radiații "de zece milioane de ori mai mare" de la Fukushima

TEPCO recunoaște că s-a înşelat în privința nivelului de radiații "de zece milioane de ori mai mare" de la Fukushima
Duminică dimineaţă, Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează centrala nucleară Fukushima, a recunoscut că s-a înşelat atunci când a anunţat, un nivel al radioactivităţii "de zece milioane de...

Duminică dimineaţă, Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează centrala nucleară Fukushima, a recunoscut că s-a înşelat atunci când a anunţat, un nivel al radioactivităţii „de zece milioane de ori mai mare” decât cel normal, informează AFP. Compania a convocat o conferinţă de presă, după ce numărul de „zece milioane” a fost preluat de presa japoneză şi cea internaţională, alimentând psihoza referitoare la centrala avariată.

TEPCO a făcut un nou anunţ cu privire la nivelul radiațiilor, estimat la „1.000 de milisievert pe oră” în apa descoperită în subsolul sălii turbinei.

Vicepreşedintele TEPCO, Sakae Muto, a explicat că în cursul analizei asupra eşantioanelor prelevate din apă, elemente radioactive au fost confundate, asigurând că noi analize vor fi efectuate rapid.

„S-a produs o confuzie între iod 134 şi cobalt 56”, a declarat Muto.

TEPCO a dezmințit informațiile precedente după ce Comisia privind Siguranţa Nucleară din Japonia, un organism guvernamental, a cerut companiei să-și revizuiască calculele..

Trei muncitori, încălţaţi numai cu cizme de cauciuc, au fost contaminaţi joi de o acumulare de apă puternic radioactivă, în timpul unei intervenţii la turbina situată în spatele reactorului 3, unde nivelul radiaţiilor era de 180 de milisievert pe oră. Doi au fost spitalizaţi din cauza arsurilor suferite la picioare.

Peste 500 de tehnicieni, pompieri şi militari lucrează zi şi noapte la Fukushima Daiichi pentru a reduce temperatura reactoarelor şi pentru a încerca să restabilească circuitele de răcire ale centralei şi a evita astfel o catastrofă nucleară majoră.

Centrala Fukushima, o bombă cu ceas

Ultima oră
09:49 - Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru medicii nevaccinați anti-COVID: „Sprijinul statului, pentru testarea gratuită, nu poate să fie la nesfârșit”
09:19 - Românii cumpără apartamente și case la mare. Cât costă locuințele de lux din Mamaia Nord (VIDEO)
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme”