Teroriștii ISIS au distrus cea mai veche mănăstire creştină din Irak: Imaginile, surprinse cu ajutorul sateliților (FOTO)

Teroriștii ISIS au distrus cea mai veche mănăstire creştină din Irak: Imaginile, surprinse cu ajutorul sateliților (FOTO)

Militanții grupării teroriste Stat Islamic au distrus cea mai veche mănăstire creștină din Iraq, scrie The Independent.

Noi imagini obţinute cu ajutorul sateliţilor au confirmat zvonurile iniţiale cu privire la distrugerea completă a mănăstirii cu hramul Sfântul Ilie din Mosul care rezistase vreme de 1400 de ani vicisitudinilor naturii şi oamenilor.

“Nici nu pot să-mi exprim tristeţea. Istoria noastră creştină din Mosul a fost în mod barbar călcată în picioare. Tot ce se întâmplă este o încercare disperată  de eliminare sau exterminare a noastră de pe acest pământ”, a declarat preotul catolic Paul Thabit Habib.

Biserica Sfântul Ilie se adaugă astfel celor peste 100 de situri şi monumente istorice – biserici, moschei, morminte etc – distruse de jihadişti în Siria şi în Irak.

Mănăstirea Dair Mar Elia a fost fondată în jurul anului 595 d.Hr de Mar Elia, un călugăr asirian. Era situată în Provincia Ninive, la sud de Mosul, iar toată comunitatea creștină locală s-a adunat aici secole la rând.

A fost renovată în secolul 17 de către Hurmizd Alqushnaya. În 1743, liderul persan Şahul Nadir a ordonat distrugerea bunurilor sale şi uciderea călugărilor care locuiau acolo. Mănăstirea a rămas în ruine până la începutul secolului XX, atunci când unele săli şi camere au fost restaurate.

În 2003, mânăstirea a fost victima unui nou incident: turela unui tanc – care fusese atacat cu obuze – a explodat şi a ajuns într-un zid al lăcaşului. Trupele irakiene au intervenit pentru a curăţa locul, moment în care conducerea a fost preluată de trupele americane, care au desenat cu vopsea simbolul „Screaming Eagle” (al Diviziei 101 Airborne) pe unul din zidurile mânăstirii.

Urmăriți B1TV.ro și pe