Probleme privind Brexitul? Theresa May a fost „umilită” de liderii europeni

Probleme privind Brexitul? Theresa May a fost umilită de liderii europeni

Felul în care a decurs întâlnirea dintre premierul britanic şi liderii europeni în timpul summitului informal de la Salzburg este aspru criticat în presa britanică.

Ziarele The Guardian şi The Times scriu pe prima pagină despre „umilirea” Theresei May, în timp ce Times evocă „dezastrul de la Salzburg”, citează Agerpres.

În schimb, tabloidul The Sun lansează un atac dur la adresa liderilor europeni. „Şobolanii UE – euro-gangsterii o atacă pe May”, titrează britanicii, ilustrând cu o poză cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului european Donald Tusk ” pozează” ca nişte bandiţi americani înarmaţi cu mitraliere.

„Premierul a refuzat pe bună dreptate să se îndepărteze de liniile roşii stabilite de Regatul Unit”, susţine The Sun.

Ziarele Daily Mail şi Daily Express lansează la rândul lor vineri un avertisment la adresa UE, reluându-l pe cel al Theresei May, care a declarat că Marea Britanie este gata să plece din UE la 29 martie 2019 şi fără un acord de „divorţ”.

Aceste afirmaţii vin după ce premierul britanic a insistat la Salzburg că planul său privind Brexit, supranumit „Chequers”, rămâne „singura propunere serioasă şi credibilă”. În replică, Donald Tusk a avertizat că „propunerea britanică privind cadrul relaţiilor economice nu va funcţiona pentru că subminează fundamentele pieţei interne”, în timp ce preşedintele francez a afirmat că „propunerile britanice nu sunt acceptabile în actuala formă pentru că nu respectă integritatea pieţei unice”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că va convoca un nou summit european pe la jumătatea lunii noiembrie, oferind până atunci termen Theresei May pentru finalizarea acordului privind Brexitul.