Theresa May, după atentatele de la Londra: Este destul! În Marea Britanie a fost mult prea multă toleranță față de extremism

Theresa May, după atentatele de la Londra: Este destul! În Marea Britanie a fost mult prea multă toleranță față de extremism

Premierul britanic Theresa May a declarat duminică, în contextul atentatelor de la Londra, că în Marea Britanie a existat până acum ”mult prea multă toleranță față de extremism” și a promis o intensificare a luptei împotriva terorismului, informează The Guardian.

”Este destul!”, a spus May într-o declarație de presă susținută în fața biroului său din Downing Street, după o întâlnire a comisie pentru planuri de urgență a Guvernului britanic, cunoscută drept Cobra.

Premierul susține că marile companii de internet nu ar mai trebui să permită extremismului să se dezvolte, dar a subliniat și că este nevoie de măsuri eficiente și de ”spații sigure în lumea reală”. De asemenea, Theresa May a sugerat că ar trebui să fie crescute pedepsele celor care comit acte de terorism, chiar și dacă este vorba despre cazuri minore.

Militantismul islamic ”este o ideologie ce reprezintă o pervertire a islamului și a adevărului”, iar ”înfrângerea acestei ideologii este una dintre cele mai mari provocări ale epocii noastre. Acestă ideologie nu poate fi învinsă însă doar prin intervenția militară”, a declarat Theresa May.

”Trebuie să spunem «este destul!». Toată lumea trebuie să revină la o viață normală. Societatea noastră trebuie să continue să funcționeze conform valorilor noastre. Dar, când vine vorba despre extremism și terorism, lucrurile trebuie să se schimbe”, a mai afirmat premierul britanic.

Șefa Guvernului de la Londra a insistat și asupra nevoii ca oamenii să rămână uniți în fața violenței.

De asemenea, ea a lăudat ”marele curaj și rapiditatea” cu care au acționat polițiștii și serviciile de urgență.

”În numele locuitorilor Londrei și ai întregii țări, vreau să le mulțumesc și să le transmit recunoștința mea pentru profesionalism și curaj polițiștilor și membrilor echipelor de urgență și celor care au intervenit pentru a-i apăra pe alții de atacatori”, a mai spus Theresa May.

Totodată, May a confirmat că alegerile legislative anticipate vor merge mai departe conform planului stabilit.

”Nu trebuie să permitem ca violența să perturbe procesul democratic. Prin urmare, campaniile partidelor vor fi reluate începând de mâine (luni – n.r.), iar alegerile generale vor avea loc joi, conform planului”, a dat asigurări May.

Aceste precizâri vin în contextul în care conservatorii, laburiștii și liberal-democrații din Marea Britanie au decis să-și suspende campaniile electorale, în urma atentatelor din noaptea de sâmbătă spre duminică. Pe de altă parte, candidații Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP) au anunțat că nu vor lua această măsură pentru că ”asta ar fi exact ceea ce și-ar dori teroriștii”.

Șapte oameni au fost uciși și alți 48, răniți, după ce o dubă a intrat în trecătorii de pe Podul Londrei. Din vehicul au coborât trei bărbați, care au înjunghiat mai mulți oameni. La scurt timp, s-au auzit explozii și focuri de armă și în zona Borough Market.