Theresa May, înainte de vizita lui Donald Trump în arhipelag: ”Aceasta este o săptămână cu o importanță semnificativă pentru relația specială dintre Marea Britanie și SUA”

Theresa May, înainte de vizita lui Donald Trump în arhipelag: ”Aceasta este o săptămână cu o importanță semnificativă pentru relația specială dintre Marea Britanie și SUA”

Premierul britanic Theresa May a anunțat că aspiră la crearea de „legături puternice și de durată” între Marea Britanie și SUA, pe fondul vizitei desfășurate de președintele american Donald Trump în arhipelag, potrivit The Independent.

Astfel, liderul din Downing Street i-a urat bun-venit omologului său de la Casa Albă, înainte ca acesta să-și înceapă vizita de trei zile, despre care May a spus că „va întări și mai mult” relația specială dintre cele două state.

Totuși, această primire călduroasă maschează o oarecare tensiune între SUA și Regatul Unit, având în vedere că președintele american a sfidat conduita diplomatică și a făcut câteva intervenții inopinate în politica britanică.

Cu doar câteva zile înainte să sosească în arhipelag, Donald Trump a făcut un apel ca Nigel Farage să ia parte la negocierile pentru Brexit, subliniind că Boris Johnson ar fi un prim-ministru „excelent”.

Vizita vine în contextul în care Theresa May intră în ultima sa săptămână ca lider al conservatorilor britanici, iar 13 candidați îi revendică fotoliul la șefia partidului de guvernământ.

„Aceasta este o săptămână cu o importanță semnificativă pentru relația specială (n.r. – dintre SUA și Marea Britanie), dar este și o oportunitate de a ne întări și mai mult parteneriatul, care este deja unul destul de închegat.

(…) În timpul vizitei de stat în Marea Britanie, eu și președintele vom lua parte la comemorarea istorică a Zilei Z și a sacrificiilor pe care forțele noastre armate le-au făcut cu 75 de ani în urmă”, a spus Theresa May, în ajunul vizitei lui Trump.