Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder, la granița dintre Polonia și Germania. Alertă în ambele țări

Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder, la granița dintre Polonia și Germania. Alertă în ambele țări
Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder, la granița dintre Polonia și Germania, sursă foto: captură YT

Tone de pești morți au fost scoase din râul Oder, care curge de-a lungul unei părți a frontierei Poloniei cu Germania, în timp ce oficialii din domeniul apei au avertizat oamenii să nu intre în râu, iar guvernul polonez s-a angajat să investigheze posibila contaminare, informează Reuters.

În Polonia oamenii nu au fost informați că râul ar putea fi contaminat

Pompierii și voluntarii au scos aproximativ cinci tone de pești morți din orașul Olawa, în sud-vestul Poloniei, au declarat miercuri oficialii de la State Water Holding, care gestionează apele naționale poloneze.

Autoritățile de protecție a mediului au declarat că au notificat procurorii cu privire la posibila contaminare a râului, al doilea ca lungime din țară.

Oficialii guvernului polonez urmează să viziteze Olawa în cursul zilei de joi. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că orice contaminare este scandaloasă și a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili.

Peștii morți pot fi găsiți acum la aproximativ 300 de kilometri nord de Olawa, unde Oderul curge de-a lungul graniței cu Germania, a declarat joi pentru Reuters Ewa Drewniak, un biolog care lucrează cu grupul de opoziție Coaliția Civică, acuzând guvernul că nu a reacționat suficient de repede.

„Peștii morți se află în Oder de două săptămâni și oamenii nu au fost informați despre asta, am văzut zeci de oameni care se scăldau în râu acum o săptămână și jumătate, nu erau conștienți de pericol, este scandalos”, a spus ea.

Autoritățile regionale de protecție a mediului din Wroclaw au declarat că probele de apă din Oder prelevate la 28 iulie au arătat o probabilitate de 80% că acestea conțin mesilen, o substanță toxică, deși aceasta nu a fost prezentă în probele prelevate după 1 august.

Germania și-a avertizat cetățenii să evite apa râului și să nu consume peștii. Seceta ar fi agravat contaminarea

În Polonia, peștii morți pot fi văzuți în râul Oder de două săptămâni și oamenii nu au fost informați că râul ar putea fi contaminat, sursă foto: captură YT

Nivelul scăzut al râurilor din cauza secetei din Europa ar fi putut agrava posibila contaminare, a declarat miercuri șeful holdingului de stat pentru apă Przemyslaw Daca.

El a adăugat că au suspectat că un agent oxidant puternic ar fi putut ajunge în apă, provocând creșterea bruscă a nivelului de oxigen, ceea ce poate dăuna peștilor. El a adăugat că nu există niciun motiv de panică și că situația se îmbunătățește.

Între timp, mai multe districte germane care se învecinează cu Polonia au avertizat localnicii să evite apa râului și să nu mănânce pește din Oder atât timp cât cauza morții peștilor nu este clară.

„Rapoartele de pe Oder sunt pur și simplu teribile”, a declarat pe Twitter Michael Kellner, un politician de rang înalt al Verzilor din Germania.

Urmăriți B1TV.ro și pe