Topul celor mai civilizate 25 de orașe din lume

Topul celor mai civilizate 25 de orașe din lume
O cunoscută revistă a dat publicităţii un clasament al celor mai civilizate 25 orașe din lume. Zurich este oraşul în care se trăieşte cel mai bine. Capitala financiară a Ţării Cantoanelor este urmată pe...

O cunoscută revistă a dat publicităţii un clasament al celor mai civilizate 25 orașe din lume. Zurich este oraşul în care se trăieşte cel mai bine. Capitala financiară a Ţării Cantoanelor este urmată pe podium de două oraşe nordice, Helsinki şi Copenhaga, iar topul este încheiat de Veneţia nordului, Stockholm.

Autorii clasamentului au ţinut cont de mai mulţi factori, printre care rata criminalităţii, suprafeţele spaţiilor verzi sau numărul de biblioteci din fiecare oraş în parte.

Pe de altă parte s-a ţinut cont de criterii noi, cum ar fi numărul de biciclete, de zile însorite sau de piscine în aer liber. În plus, redactorii au punctat şi minusurile, dar numai pe acelea subiective şi care pot fi uşor remediate.

Pentru Zurich, factorul determinant avut în vedere a fost, în mod surprinzător, posibilitatea de a parcurge liniştit frumosul burg cu… tramvaiul.

În schimb, Helsinki a primit punctaj maxim pentru uriaşele sale parcuri, care însumează peste o treime din capitala Ţării celor o mie de lacuri.

Stockholm este marele perdant. Autorii clasamentului au menţionat că singurul punct sensibil al capitalei suedeze este lipsa legăturilor cu metroul între insulele care formează reţeaua citadină.

Oraşe celebre şi mult mai frecventate de turişti, cum ar fi Paris sau Barcelona, s-au situat pe locurile 14, respectiv 21.

Tags: