Tortură și violuri în închisorile din Rusia. Dezvăluirile înfiorătoare ale unor deținuți, într-un reportaj BBC

Tortură și violuri în închisorile din Rusia. Dezvăluirile înfiorătoare ale unor deținuți, într-un reportaj BBC
Foto simbol: Pixabay

Foști deținuți au mărturisit pentru BBC că au fost violați și torturați sistematic în închisorile din Rusia. Imaginile care au dezvăluit astfel de abuzuri au fost răspândite de un om din interior în acest an, iar acum victimele le-au povestit jurnaliștilor britanici de ce se întâmplă acest lucru și cum se luptă pentru justiție.

Reportaj BBC despre tortura și violurile din închisorile Rusiei

Penitenciarul-spital Saratov, din sud-vestul Rusiei, a ajuns în atenția publică anul trecut, când o organizație pentru drepturile omului a scos la iveală videoclipuri cu abuzurile oribile la care sunt supuși deținuții.

Alexei Makarov cunoștea renumele închisorii înainte să fie transferat acolo în 2018 ca parte dintr-o sentință de șase ani pentru abuz. Prizonierii care sunt trimiși la Saratov din alte penitenciare ale regiunii s-au plâns că sunt inventate motive medicale astfel încât să poată fi torturați în spatele ușilor închise. Închisorile rusești aproape că nu au parte deloc de o supraveghere independentă, iar penitenciarele-spital, cu regulile de carantină sanitară, cu atât mai puțin.

Makarov chiar se simțea rău – fusese diagnosticat cu TBC – și spera că va fi cruțat. Cu toate acestea, susține el, a fost violat de două ori în timpul pe care l-a petrecut acolo.

Victimele și experții spun că abuzul – la care au fost supuși Makarov și alții – este sancționat întotdeauna de autoritățile închisorii și este folosit pentru a șantaja deținuții, pentru a-i intimida sau pentru a forța mărturisiri.

Numeroasele dezvăluiri de imagini incriminatoare au forțat guvernul Rusiei să răspundă la scandalul de tortură care traversează țara. Fapte de tortură au fost raportate în 90% dintre regiunile Rusiei între 2015 și 2019, potrivit proiectului media rusesc independent Proekt. Totuși, acțiunile au decurs lent.

BBC a analizat mii de documente judiciare din acea perioadă și a descoperit că 41 de membri ai serviciului penitenciar au fost condamnați în cele mai răsunătoare procese de abuz asupra deținuților. Aproape jumătate dintre ei au primit pedepse cu suspendare.

Makarov susține că a fost torturat pentru prima oară în februarie 2020, când a refuzat să depună mărturie despre un presupus complot care viza administrația penitenciarului și a fost supus de către trei bărbați la abuz sexual în formă continuată.

„Timp de 10 minute m-au bătut, mi-au rupt hainele. Iar pentru, să zicem, următoarele două ore m-au violat la fiecare două minute cu mânere de mop. Când leșinam, mă stropeau cu apă rece și mă aruncau înapoi pe masă”, spune bărbatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe