Tot mai multe necunoscute legate de lovitura de stat eșuată din Turcia: De ce nu au doborât puciștii aeronava în care se afla Erdogan?

Tot mai multe necunoscute legate de lovitura de stat eșuată din Turcia: De ce nu au doborât puciștii aeronava în care se afla Erdogan?
Foto: rt.com

În noaptea în care a avut loc lovitura de stat care a eșuat, președintele turc Recep Tayyip Erdogan se afla în vacanță în Marmaris. Acesta a plecat cu un avion spre Istanbul și două avioane F-16 pilotate de rebeli l-au hărțuit în zbor. În plus, potrivit unui oficial turc, avionul prezidențial a avut probleme în aer. În aceste condiții, unul dintre misterele serii de vineri spre sâmbătă este motivul pentru care rebelii nu au doborât avionul în care se afla Erdogan, deși ar fi putut face acest lucru.

"Cel puţin două avioane F-16 au hărţuit avionul lui Erdogan în timp ce acesta se îndrepta spre Istanbul. Şi-au setat radarele pe avionul preşedintelui şi pe alte două avioane F-16 care îl protejau. De ce nu au tras este un mister”, a afirmat un ofițer de armată pentru Reuters.

Erdogan a declarat că rebelii au încercat să-l atace în Marmaris și că au fost bombardate locuri în care acesta se aflase. La rândul său, un alt oficial a susținut pentru Reuters că liderul turc ”a evitat moartea cu câteva minute”.

CNN Turk a transmis că aproximativ 25 de soldați în elicoptere au coborât pe un hotel în Marmaris, cu ajutorul unor frânghii, și au început să tragă la puțin timp după ce Erdogan a plecat, într-o aparentă tentativă de capturare a acestuia.

Același oficial a mai afirmat că și premierul Binali Yildirim a fost ţinta unui atac în timpul tentativei de lovitură de stat şi că a scăpat la limită.

Aeronava folosită de Erdogan a decolat de pe aeroportul Dalaman, aflat la o oră şi 15 minute de mers cu maşina de la Marmaris, la ora 22.40 GMT. Avionul a zburat în zona de la sud de Istanbul, la ora la care în aeroport încă se mai auzeau focuri de armă, după care a aterizat. Centrul de comandă aeriană al puciştilor pare să fi fost baza de la Akinci, de unde au zburat cel puţin 15 piloţi aflaţi sub comanda unui comandat rebel.

Avioanele taberei fidele lui Erdogan au încercat să oprească avioanele rebelilor. Totuși, ele au continuat să zboare toată noaptea, fiind realimentate în zbor cu ajutorul unui alt avion, care a fost luat de la baza aeriană Incirlik – folosită de coaliţia condusă de SUA pentru bombardamente împotriva Statului Islamic. Urmare a acestor acțiuni, comandantul bazei aeriene a fost arestat pentru complicitate la lovitura de stat.