Tot mai multe zvonuri privind o lovitură de stat în China: Președintele Xi Jinping ar urma să fie înlocuit. Cine ar putea fi noul lider

Tot mai multe zvonuri privind o lovitură de stat în China: Președintele Xi Jinping ar urma să fie înlocuit. Cine ar putea fi noul lider
Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

Zvonurile care circulă în China și pe rețelele de socializare chineze susțin că președintele Xi Jinping, criticat pentru blocajele draconice din cauza COVID-19 în Shanghai și în alte orașe mari, va demisiona de la putere, scrie washingtontimes.

Xi Jinping s-ar pregăti să demisioneze

Informațiile au venit după o întâlnire de săptămâna trecută a Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului, grupul de conducere colectiv care conduce China. Aceștia au apărut într-un videoclip YouTube în limba chineză din 4 mai al unui blogger din Canada, care a apărut sub personajul „Lao Deng”. Detaliile videoclipului s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare din China, dar au fost cenzurate rapid.

Bloggerul, citând ceea ce a spus că este o sursă de securitate de rang înalt a Partidului Comunist Chinez (PCC), a anunțat că o „lovitură de stat” a fost lansată împotriva lui Xi la întâlnirea liderilor de partid de la Beijing. Potrivit blogului, Xi a fost forțat să se retragă, dar va rămâne la conducere până la o întâlnire majoră a partidului la sfârșitul acestui an.

În locul său, actualul premier Li Keqiang va prelua conducerea zilnică a partidului și guvernului.

Videoclipul a inclus titlul „Lovitură de stat șocantă: Xi Jinping a demisionat; Li Keqiang este Noul Maestru.”

Se presupune că Xi a fost de acord să demisioneze în mod voluntar și nu va fi considerat responsabil pentru tulburările actuale din cauza blocajelor.

O purtătoare de cuvânt a CIA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

 Ce spun analiștii despre zvonuri

Zvonurile din China sunt de obicei false. Cu toate acestea, în unele cazuri, informațiile derivate din zvonuri au precedat evenimentele reale. Printre exemple se numără rapoartele despre arestarea liderilor comuniști din „Ganca celor patru” după moartea lui Mao Zedong în 1976 și căderea liderului regional PCC Bo Xilai sub acuzația de corupție în 2012.

Zvonurile pot fi scurgeri neoficiale într-o națiune cu libertate redusă a presei și control strict guvernamental asupra mass-media. dar mai mulți analiști spun că zvonurile despre o schimbare a conducerii probabil nu sunt adevărate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)