Traian Băsescu: România trebuie să susțină o intervenție în Siria doar dacă este una NATO. Eu aș înarma armata siriană, să-şi cureţe teritoriul

Traian Băsescu: România trebuie să susțină o intervenție în Siria doar dacă este una NATO. Eu aș înarma armata siriană, să-şi cureţe teritoriul

Fostul președinte Traian Băsescu a spus vineri în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Sabin Orcan și difuzată la postul B1 TV, că problema cu gruparea Statului Islamic poate fi rezolvată prin două metode: ori dai armament armatei Siriei să-și curețe teritoriu, ori NATO trimite trupe terestre.

Băsescu a precizat că România ar trebui să intervină în această problemă doar dacă este o intervenție NATO, nu dacă este” o intervenție a bunăvoinței”.

„Dacă este NATO este obligatoriu, așa cum ei și-au mutat echipajele la noi că rușii s-au zburlit prin Ucraina, așa și noi trebuie să participăm la acțiuni NATO.

Eu înainte de a trimite armata NATO în Siria aș da armament armatei siriene să-și curețe teritoriu. E capabilă numeric să curețe teritoriu și să pacifice Siria.

Soluția primă, – ce aș face eu dacă aș putea – aș înarma armata siriană să curețe Sira, dar trebuie făcută o înțelegere și cu Rusia, că are bază la Tartus.

Altfel, dacă nu se înarmează armata, în niciun caz rușii nu vor trimite trupe terestre, dar NATO va trebui, dacă va vrea să rezolve problema”, a spus Băsescu.

Siria se confruntă de aproape patru ani cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanțul depășește 220.000 de morți, iar zeci de mii de sirieni au fugit în Europa pentru a scăpa de război.

Ultima oră
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu