Tranşă de 50 milioane de euro acordată de Comisia Europeană pentru Republica Moldova

Tranşă de 50 milioane de euro acordată de Comisia Europeană pentru Republica Moldova
Foto - Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană a aprobat o tranșă de 50 de milioane de euro, asistenţă macrofinanciară (MFA), pentru Republica Moldova. Sprijinul MFA este acordat prin împrumuturi la rate extrem de favorabile. Programul reprezintă o demonstraţie concretă a solidarităţii UE cu partenerii săi, pentru a-i ajuta să răspundă la impactul economic al pandemiei de COVID-19.

„Sunt încântat că UE a plătit o nouă tranşă de 50 de milioane de euro în sprijin financiar acordat Republicii Moldova. Este o demonstraţie concretă a angajamentului UE de a ajuta Republica Moldova să răspundă impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19. Aceste fonduri, alocate în urma îndeplinirii angajamentelor convenite, recunosc progresul ţării în implementarea măsurilor necesare pentru a asigura un viitor mai stabil şi mai prosper”, a afirmat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Alocarea primei tranşe de 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova, conform programului de asistenţă macrofinanciară, a avut loc în noiembrie 2020. Ţara a făcut progrese remarcabile de finalizare a condiţiilor convenite cu UE pentru achitarea acestei a doua şi finale tranşe de 50 de milioane de euro din actualul program de asistenţă macrofinanciară. Acestea includ măsuri importante pentru a îmbunătăţi gestionarea finanţelor publice în sectorul sănătăţii, lupta contra corupţiei, măsuri de întărire a guvernanţei şi a statului de drept, precum şi îmbunătăţirea climatului de afaceri.

Cu această alocare, UE a finalizat cu succes cinci din cele zece programe MFA de 10 de trei miliarde de euro, distribuind primele tranşe tuturor partenerilor.