Trei nave de război chinezești și patru nave rusești au fost reperate în largul unei insule din Alaska

Trei nave de război chinezești și patru nave rusești au fost reperate în largul unei insule din Alaska
Sursa: Hepta/Zuma Press / Ssgt. Taylor Crul/U.S. Air

Trei nave militare chineze și patru nave rusești au fost observate în Marea Bering într-o singură formație de către o navă de patrulare a Pazei de Coastă americane. Acestea au rupt apoi formația și s-au împrăștiat.

Navele au fost atent monitorizate înainte să rupă formația

Un convoi naval compus din nave ale Chinei și ale Rusiei, incluzând un crucișător cu rachete ghidate și un distrugător, a fost observat în apropierea unei insule din Alaska de către Paza de Coastă a SUA.

Alte două nave militare chineze și trei nave militare rusești au fost observate în Marea Bering într-o singură formație la 86 mile (138 km) de Insula Kiska de către nava Kimball a Gărzii de Coastă americane.

Nava cu baza în Honolulu a monitorizat navele înainte ca acestea să rupă formația și să se îndepărteze unele de celelalte. Un Hercules C-130 i-a oferit sprijin aerian de la stația Gărzii de Coastă din Kodiak.

„Chiar dacă acest convoi a operat în conformitate cu regulile și normele internaționale, vom răspunde prezenței cu prezența pentru a ne asigura că nu există perturbări ale intereselor SUA în mediul maritim din jurul Alaskăi”, a declarat contraamiralul Nathan Moore, comandantul celui de-al 17-lea district al Gărzii de Coastă.

Paza de Coastă a declarat că liniile directoare ale Operațiunii Frontier Sentinel cer să se răspundă la „prezență cu prezență” atunci când concurenții strategici operează în apele americane și în jurul acestora.

Rusia ar fi înființat un nou Comandament Arctic și a deschis sute de noi și foste situri militare arctice

Incidentul a avut loc la o lună după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la interesul Chinei pentru Arctica și la creșterea consolidării militare a Rusiei în această zonă.

El a declarat că Rusia a înființat un nou Comandament Arctic și a deschis sute de noi și foste situri militare arctice din epoca sovietică, inclusiv porturi și aerodromuri în ape adânci.

China s-a declarat un stat „aproape arctic”, a adăugat el, și intenționează să construiască cel mai mare spărgător de gheață din lume.

„Beijingul și Moscova s-au angajat, de asemenea, să intensifice cooperarea practică în Arctica. Acest lucru face parte dintr-un parteneriat strategic tot mai profund, care sfidează valorile și interesele noastre”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei vizite în nordul Canadei.

Nu este prima dată când navele militare chinezești navighează în apropiere de apele Alaskăi.
În septembrie 2021, navele Gărzii de Coastă din Marea Bering și din nordul Oceanului Pacific au întâlnit nave chinezești la aproximativ 80 km (50 de mile) în largul Insulelor Aleutine

Urmăriți B1TV.ro și pe