Primul ministru, Justin Trudeau, a anunțat că înCanada a început al doilea val al crizei epidemicede COVID-19, avertizând că ţara se află în pragul unei recrudescenţe în cazul în care populaţia nu urmează recomandările de sănătate publică, transmite Reuters.
Numărul total al îmbolnăvirilor cu noul Covid-19 a ajuns, la nivel mondial, la 32.111.518 potrivit datelor publicate deworldometers. Dintre acestea, 23.692.401 reprezintă cazuri de pacienți vindecați, în timp ce 982.196 de oameni și-au pierdut viața în contextul crizei sanitare.
Premierul canadian a ținut miercuri un discurs, în cadrul căruia asubliniat că ţara ”este la o răscruce”într-un moment în care patru mari provincii trec printr-un al doilea val epidemic. Trudeanu a afirmat că guvernul va face tot ceea ce este necesar pentru ca ţara să-şi revină de pe urma pandemiei declanșată de noul virus ucigaș care a pus la pământ economia.
Săptămâna trecută,Canada a înregistrato medie zilnică de 1.123 de cazuri, faţă de o medie de 380 la mijlocul lui august. Numărul infectărilor a ajuns la 147.756, iar cel al deceselor la 9.243.
Potrivit unui sondaj Abacus Data, canadienii sunt mai îngrijoraţi acum de criza epidemică decât au fost la debutul pandemiei, în luna aprilie.
”Ne aflăm în pragul unei toamne care ar putea fi mult mai rea decât primăvara”, a precizat Trudeau.
”Avem forţa să aducem acest al doilea val sub control. Ştim că putem să o facem, pentru că am mai făcut-o deja o dată”, a adăugat el.
Cu puțin timp înainte ca premierul să facă aceste afirmații, guvernul a promis că varecupera peste un milion de locuri de muncă pierdute în timpul crizei. Promisiunea a fost făcută cu prilejul aşa-numitului ”Discurs al Tronului”.
”Acesta nu este momentul pentru austeritate. Canada a intrat în această criză în cea mai bună situaţie fiscală dintre omologii săi”, au menționat reprezentanțiiguvernului.
Conform estimărilor făcute de persoanele competente, cheltuielile deja anunţate vor aduce bugetul la un deficit estimat de 343,2 miliarde de dolari canadieni, cel mai mare de după Al Doilea Război Mondial.
După părerea lui Ian Lee, profesor asociat de management la Carleton University din Ottawa, discursul lui Trudeau reprezintă ”un pariu foarte riscant”.
Săptămânileviitoare, discursul Tronului va fi supus votului de încredere al deputaţilor. Având în vedere că liberalii sunt minoritari în Camera Comunelor, vor avea nevoie de sprijinul unor deputaţi din opoziţie pentru a evita să fie îndepărtaţi de la guvernare, iar ţara să intre în alegeri.
Pe de altă parte, noii Democraţi, de stânga, au spus că propunerile nu le oferă suficient sprijin canadienilor. Liderul lor, Jagmeet Singh, a declarat că nu vrea să forţeze alegeri, echipa sa urmând să-şi ia ”mult timp” pentru a decide cum va vota.
Cel mai probabil, votul în parlament va avea locluna viitoare. Conservatorii au confirmat că nu vor sprijini guvernul.
Grupul de opoziție a promis să respecte angajamentul de a combate schimbările climatice, precum şi investiţii semnificative în creşe şi grădiniţe.
De asemenea, ei și-au luat angajamentul că vor prelungi până în vara viitoare măsura de subvenţionare salarială.