Turcia a blocat începerea negocierilor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: Nu extrădați teroriști, dar vreți în Alianță / Niciunul dintre aliați nu ne-a arătat respect

Turcia a blocat începerea negocierilor pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: Nu extrădați teroriști, dar vreți în Alianță / Niciunul dintre aliați nu ne-a arătat respect
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Turcia a blocat decizia inițială a NATO de a procesa solicitările Finlandei și Suediei pentru a adera la Alianță, stârnind îndoieli în ceea ce privește speranțele țărilor scandinave ca procedura să se desfășoare rapid, a relatat FT, potrivit news.am.

Ambasadorii NATO s-au întâlnit, miercuri, chiar în ziua în care Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare, însă opoziția Ankarei a împiedicat demararea discuțiilor, spun sursele citate de publicația Gazette.

Amânarea a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea NATO de a aproba prima fază a procedurii în termen de o săptămână sau două, după cum a indicat secretarul general Jens Stoltenberg.

Toate cele 30 de state din Alianța Nord-Atlantică trebuie să ratifice solicitările depuse de Finlanda și Suedia, însă procedura propriu-zisă va începe abia după ce NATO va emite un protocol de aderare și va lansa o invitație formală către cele două țări scandinave.

NATO a refuzat să comenteze situația și a invocat declarațiile lui Jens Stoltenberg, care spunea că „trebuie să se țină cont de interesele de securitate ale tuturor Aliaților și suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la concluzii rapide”.

Președintele Turciei, Erdogan: „Nu extrădați teroriști, dar vreți să intrați în NATO”

Într-o adresare către Parlamentul Turciei, miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a acuzat aliații occidentali că nu respectă „sensibilitatea” Ankarei la terorism și a spus despre Finlanda și Suedia că refuză să extrădeze 30 de persoane pe care autoritățile turce le-au inculpat pentru terorism.

„Nu extrădați teroriști, dar vreți să intrați în NATO. Nu putem spune «da» unei organizații de securitate care este lipsită de securitate”, declara liderul turc.

Erdogan, care are puterea de a bloca prin veto candidaturile Finlandei și Suediei, susține că statele NATO ar trebui „să înțeleagă, să respecte și să susțină” sensibilitatea Turciei pe aceste chestiuni.

„Niciunul dintre aliații noștri nu ne-a arătat respectul pe care îl așteptam”, a continuat Recep Tayyip Erdogan.

Urmăriți B1TV.ro și pe