Turcia trădează din nou NATO: Prima centrală nucleară a ţării va fi construită de Rusia

Turcia trădează din nou NATO: Prima centrală nucleară a ţării va fi construită de Rusia

Schimbarea de macaz a Turciei spre Rusia în dauna alianţei NATO este tot mai vizibilă. După ce a semnat un contract de cumpărare de sistemele antiaeriene ruse S-400, Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin au dat marţi startul construcţiei de către gigantul rus Rosatom a primei centrale nucleare în Turcia.

Acest reprezintă un semn tot mai clar al relaţiilor înfloritoare între Ankara şi Moscova şi al rupturii tot mai puternice dintre Turcia şi Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană. Acest trend a început odată cu tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016 şi refuzul americanilor de a îl extrăda pe clericul Fethullah Gulen, considerat de Erdogan drept cel care a orchestrat puciul.

Totodată, în urma acestui contract, Turcia devine al doilea stat membru NATO, după Ungaria, care îşi construieşte o centrală nucleară cu ajutorul Rusiei.

Decizia lui Erdogan de a construi centrala cu Rusia vine la o săptămână după ce majoritatea statelor membre NATO şi UE s-au solidarizat cu Marea Britanie în cazul uciderii spionului Skripal şi au expulzat zeci de diplomaţi ruşi. Ankara sparge astfel blocada diplomatică încercată de Occident.

„Asistăm la un moment cu adevărat istoric pentru dezvoltarea noastră şi pentru cooperarea noastră energetică cu Rusia”, a afirmat, cu ocazia demarării construcţiei, preşedintele turc Recep Erdogan.
„Este greu de supraestimat importanţa acestui proiect inovator de amploare”, a afirmat la rândul său preşedintele rus Vladimir Putin.

Construcţia centralei, a cărei valoare este estimată la circa 20 miliarde de dolari, face parte dintr-un proiect de dezvoltare iniţiat de Erdogan, care doreşte să facă din Turcia una dintre cele mai bogate zece ţări din lume până în 2023, anul centenarului Republicii Turce.

Ultima oră
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar
20:04 - PSD: Este imperios necesară adoptarea legii consumatorului vulnerabil. Proiectul trebuie să fie înscris pe ordinea de zi din Camera Deputaților
19:39 - Elevii români au câștigat trei medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Chimie. „E un rezultat cu adevărat excepțional”
19:18 - Cod portocaliu de caniculă în România. 7 Sfaturi care te vor ajuta să reziști în fața temperaturilor extreme
19:17 - Octavian Jurma: Întâmpinăm invazia de Delta cu cea mai mare relaxare din Europa. Relaxarea asta pe credit se va plăti în spitale, la toamnă