Turcia condamnă ferm protestele de la Stockholm, la care a fost ars un Coran, și a anulat vizita pe care urma să o efectueze ministrul suedez al apărării la Ankara

Turcia condamnă ferm protestele de la Stockholm, la care a fost ars un Coran, și a anulat vizita pe care urma să o efectueze ministrul suedez al apărării la Ankara
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Protestele desfășurate sâmbătă la Stockholm împotriva Turciei și a intenției suedeze de a adera la NATO, care au presupus inclusiv arderea unei copii a Coranului, au întețit tensiunile cu Turcia, într-un moment în care țara nordică are nevoie de susținerea Ankarei pentru a intra în Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters.

Turcia condamnă ferm protestele de la Stockholm

Ankara a condamnat manifestațiile de la Stockholm.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni posibil atacul josnic asupra cărții noastre sfinte (…). Permiterea acestui act anti-islam, care vizează musulmanii și ne insultă valorile sacre, sub pretextul libertății de exprimare, este complet inacceptabil”, a fost reacția Ministerului turc al afacerilor externe.

Declarația a venit în contextul în care un politician anti-imigrație de pe dreapta spectrului politic a ars o copie a Coranului lângă ambasada turcă. Ministerul de externe de la Ankara a solicitat Suediei să întreprindă măsurile necesare împotriva făptașilor și a invitat toate țările să facă pași concreți împotriva islamofobiei.

La Stockholm a mai avut loc un protest, în susținerea kurzilor și împotriva intenției Suediei de a adera la NATO. Un grup de manifestanți pro-turci au organizat la rândul la rândul lor o manifestație lângă ambasadă. Toate cele trei evenimente au fost autorizate de autoritățile suedeze.

Ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billstrom, spune că provocările islamofobe sunt îngrozitoare.

„Suedia are o amplă libertate de exprimare, dar asta nu înseamnă că Guvernul Suedez sau eu însumi susținem opiniile exprimate”, a scris Billstrom, pe Twitter.

Coranul a fost ars de Rasmus Paludan, lider al unei formațiuni politice daneze de extremă dreapta, care are și cetățenie suedeză. Nu este prima oară când face acest gest.

Gestul lui Paludan a fost condamnat de mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania și Kuweit.

Tot sâmbătă, Turcia a anunțat că, din cauza lipsei de măsuri pentru a restricționa protestele, a decis să anuleze o vizită pe care urma să o efectueze ministrul suedez al apărării la Ankara pe 27 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe