Turcia va relua cererile către Finlanda și Suedia pentru extrădarea persoanelor considerate teroriste de Ankara. Ce spun liderii de la Helsinki și Stokcholm

Turcia va relua cererile către Finlanda și Suedia pentru extrădarea persoanelor considerate teroriste de Ankara. Ce spun liderii de la Helsinki și Stokcholm
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Turcia va reînnoi solicitările formulate către Suedia și Finlanda pentru extrădarea persoanelor pe care Ankara le consideră teroriste, în condițiile în care cele trei state au ajuns la un acord în ceea ce privește cererile statelor nordice de a intra în NATO, a declarat miercuri ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

Turcia va relua cererile de extrădare adresate Finlandei și Suediei

Inițial, Turcia blocase candidaturile și acuzase Suedia și Finlanda că găzduiesc militanți kurzi și alte entități considerate teroriste de partea turcă, dar le reproșase și embargourile pe armament și neîncuviințarea cererilor de extrădare.

Marți, cele trei state au semnat un acord prin care Turcia s-a angajat să își retragă vetoul, iar Suedia și Finlanda s-au angajat să nu susțină Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) și Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), grupuri încadrate în lista organizațiilor de teroriste de partea turcă, și nici membri ai rețelei Fethullah Gulen (FETO), pe care Ankara o consideră vinovată pentru tentativa eșuată de puci din 2016 și pe care a încadrat-o de asemenea în lista organizațiilor teroriste.

Ministrul turc al justiției susține că în Finlanda sunt în așteptare dosarele privind șase membri PKK și șase membri FETO, respectiv în Suedia dosarele privind 10 membri FETO și 11 membri PKK.

„Le vom scrie iarăși despre extrădarea lor după acord și le vom aminti”, a adăugat Bekir Bozdag, citat de agenția turcă de stat Anadolu.

Ce spun liderii din Finlanda și Suedia

În memorandumul semnat de cele trei țări, Finlada și Suedia au convenit „să abordeze solicitările de deportare sau extrădare aflate în așteptare ale suspecților de terorism, cu celeritate și în mod deplin… în conformitate cu Convenția Europeană de Extrădare”.

„Deocamdată, din câte știu eu, nu ni s-a prezentat nicio cerință”, a declarat miercuri președintele Președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Liderul finlandez susține că în memorandum nu era enumerată nicio persoană pentru extrădare și că Finlanda va continua să respecte regulile europene în deciziile sale de extrădare.

La rândul său, premierul suedez Magdalena Andersson susține că Suedia va continua să urmeze dreptul internațional și local în ceea ce privește extrădările și că procedura va depinde de informația primită din Turcia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest