Turcia vrea să cumpere și rachete S-400 din Rusia, și Patriot din SUA! Anunțul făcut de președintele Erdogan

Turcia vrea să cumpere și rachete S-400 din Rusia, și Patriot din SUA! Anunțul făcut de președintele Erdogan
Foto: Sistem Patriot (sursă: Wikipedia)

Turcia a anunțat că este dispusă să cumpere sistemul american de rachete Patriot, după ce le va fi livrat sistemul rusesc de rachete S-400, cu condiția ca oferta SUA să fie la fel de bună precum cea a Rusiei, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit defenseromania.ro.

Întrebat dacă va da înapoi în ceea ce privește achizițiile de rachete rusești, Erdogan a răspuns că Turcia are deja un acord cu Rusia și va rămâne fermă pe poziții.

,,Există o anumită măsură pe care am luat-o, există un acord (cu Rusia). Suntem hotărâţi. Nu poate fi vorba să dăm înapoi”, a declarat preşedintele Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

În orice caz, decizia Ankarei de a cumpăra sistemele S-400 a creat mari tensiuni între aliații NATO. Turcia a anunțat deja că nu va renunța la planurile sale de a cumpăra S-400. Primul sistem este programat să sosească pe teritoriul țarii în iulie.

SUA reclamă că sistemele S-400 sunt incompatibile cu standardele NATO, în condițiile în care ar putea compromite aeronava de vânătoare F-35, în al cărei program de dezvoltare și cumpărare Turcia era deja integrată.

Americanii susțin că, dacă s-ar afla în aceeași arie de manevră, sistemele S-400 ar putea face avionul invizibil F-35 detectabil, învățându-i particularitățile. Totuși, Ankara a avut mai multe poziții pe această temă: pe de o parte, a afirmat că S-400 nu reprezintă o amenințare pentru F-35 și, pe de altă parte, a precizat că cele două mijloace de luptă vor fi amplasate în regiuni diferite ale Turciei.

La 22 mai, guvernul american a oferit Turciei posibilitatea de a alege între sistemul rus s-400 sau avioanele americane F-35. Ultimatumul va expira în curând. Cu toate acestea, potrivit unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, „la nivel oficial nu au existat discuții pe această temă”. Ministerul a adăugat că în martie Statele Unite au reînnoit acordul de furnizare a sistemelor de rachete Patriot, însă termenii acordului nu s-au potrivit pentru Ankara, scrie defenseromania.ro.

Ultima oră
07:31 - Lucian Romașcanu (PSD), reacție în scandalul momentului: „Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi”
07:16 - Fenomene meteo extreme în România. ANM: „Va fi o perioadă destul de complicată”
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină