Ucraina a intensificat eforturile pentru a recupera Insula Șerpilor, un punct strategic din Marea Neagră

Ucraina a intensificat eforturile pentru a recupera Insula Șerpilor, un punct strategic din Marea Neagră
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Ucraina a intensificat eforturile pentru a recupera Insula Șerpilor, care a căzut pradă forțelor ruse încă din prima zi a invaziei și care a devenit un punct focal pentru ceea ce unii oficiali din sectorul de apărare consideră că are potențialul să se transforme într-o bătălie pentru controlul asupra coastei vestice a Mării Negre, potrivit Reuters.

Ucraina a intensificat eforturile pentru a recupera Insula Șerpilor

Atât Ucraina, cât și Federația Rusă au raportat noi lupte în marja Insulei Șerpilor, care câștiga un renume global încă din primele ore ale invaziei lansate de Federația Rusă în 24 februarie, când grănicierii ucraineni au refuzat să se predea și le-au răspuns cu un mesaj războinic militarilor ruși de pe crucișătorul Moskva.

Același crucișător, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, avea să se scufunde la jumătatea lunii aprilie, când ar fi fost lovită de două rachete ucrainene Neptune, și a fost inclusă în patrimoniul cultural subacvatic al Ucrainei.

Ministerul britanic al apărăriii a vorbit despre ultimele evoluții ale războiului din Ucraina și a menționat că se poartă în continuare lupte acest punct strategic din Marea Neagră.

Bătălia pentru Insula Șerpilor, care se află la frontiera maritimă cu România și care se întinde pe doar 0,17 kilometri pătrați, ar putea decide dacă Federația Rusă este capabilă să stabilească acolo o bază defensivă și, prin urmare, să exercite controlul în zona de nord-vest a Mării Negre, a explicat Londra.

Mesajul sfidător pe care l-a primit crucișătorul Moskva de la grănicerul ucrainean Roman Hrybov atunci când rușii le-au solicitat ucrainenilor de pe insulă să capituleze a devenit un simbol pentru lupta de rezistență pe care o poartă Ucraina pentru a respinge invazia lansată de Moscova. El a fost reprodus pe postere, tricouri și ștampile, fiind răspândit în întreaga țară.

Deși inițial s-a scris că aceștia ar fi murit, Hrybov și ceilalți grăniceri ucraineni aveau să fie eliberați de Rusia ca parte dintr-un schimb de prizoneri.

Odată ce au fost reluate ostilitățile în apropiere de Insula Șerpilor, Rusia și Ucraina au exprimat poziții diferite despre situația de acolo.

Urmăriți B1TV.ro și pe