Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție

Ucraina anchetează înalți oficiali militari pentru suspiciuni de corupție
Foto: Hepta - Sputnik

Apar noi informații despre perchezițiile de amploare din Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, potrivit AFP.

Noi informații despre perchezițiile din Ucraina

Acțiunea are loc în condițiile în care, vineri se desfășoară la Kiev Summitul UE-Ucraina. În primul caz, Biroul de Stat de Investigații a declarat că o instanță a ordonat reținerea unui fost ministru adjunct al apărării suspectat de implicare în achizițiile ministerului de alimente la prețuri umflate și de echipamente de calitate scăzută pentru armată.

SBI a declarat că oficialul va fi reținut timp de două luni dacă nu va plăti o cauțiune de aproximativ 11 milioane de dolari.

Oficialul nu numai că știa despre aprovizionarea cu produse de slabă calitate, dar a exercitat și presiuni asupra subordonaților pentru a accepta produse de slabă calitate în depozitele militare.

În cel de-al doilea caz, serviciul de securitate SBU a declarat că a acuzat doi oficiali ai administrației militare din orașul Sumî, din estul țării, de deturnare de fonduri destinate reconstrucției infrastructurii.

„SBU a demascat și blocat o schemă de corupție pe scară largă”, a declarat SBU într-o declarație, adăugând că cei doi bărbați au umflat în mod deliberat prețurile plătite pentru materialele de construcție și apoi au încasat diferența.

Separat, SBU a declarat că a acuzat un bărbat pentru că a vândut ilegal piese de submarine către Rusia înainte de începerea războiului.

Percheziții la fostul ministru de Interne

Fostul ministru de interne ucrainean Arsen Avakov – care a fost unul dintre cei mai puternici oficiali ai ţării – a anunțat că locuinţa sa a fost percheziţionată miercuri.

Perchezițiile vizează achiziționarea de elicoptere Airbus, scrie Reuters, citând Ukrainska Pravda.

Ukrainska Pravda l-a citat pe Avakov cu declaraţia că percheziţia este legată de prăbuşirea elicopterului. „S-au uitat la contracte cu Airbus din urmă cu şase ani”, a mai spus Avakov.

Avakov, de 59 de ani, a demisionat din funcţia de ministru de interne în iulie 2021.

Înainte de a-şi prezenta demisia, el era unul dintre cei mai puternici oficiali ai ţării, deţinând funcţia de ministru de interne timp de peste şapte ani, notează Reuters, conform Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe