Armata ucraineană confirmă că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor. Operațiunea este în desfășurare

Armata ucraineană confirmă că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor. Operațiunea este în desfășurare
Sursa Foto: Twitter/@ArtisanalAPT

Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat atacuri aeriene asupra Insulei Şerpilor, conform CNN.

Comandamentul Operaţional Sud al armatei din Ucraina  a precizat că  au fost efectuate ”lovituri ţintite, cu folosirea de forţe diverse” asupra insulei din Marea Neagră, care a fost ocupată de trupele ruse din primele zile ale conflictului.

Ucraina confirmă că a atacat Insula Șerpilor

Comandamentul ucrainean a transmis că operaţiunea militară  este încă în desfăşurare şi se impune o ”tăcere informaţională” până la finalizarea acesteia. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov,  a declarat recent că „luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”.

Se pare că  forţele ucrainene „intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (…) înainte de a debarca şi cuceri” insula, utilizând drone, obuziere și lansatoare de rachete, conform acestuia.
La începutul conflictului, Insula Şerpilor a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost făcută publică o înregistrare audio din Ucraina care era neautentificată de surse independente.
Astfel că, în urma acelei înregistrări făcută publică, Ucraina a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar ulterior a recunoscut  că aceștia trăiesc, conform Agerpres.ro.

Insula Șerpilor, cel mai important punct al războiului din Ucraina

În aceleși context, Rusia a anunțat  după ce a  ocupat insula că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor, care ulterior au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Mai mulți comentatori se întreabă care va fi reacția Ucrainei, în contextul încăpățânării Rusiei de a pune stăpânire pe Insula Șerpilor.

Unii dintre ei consideră că Ucraina ar trebui să încerce să lovească țintele militare cu rafale de rachete lansate de la sol, în condițiile în care distanța până la cel mai apropiat punct terestru al țării atacate de Rusia este de aproximativ 30 de kilometri, potrivit timpul.md.

„Prea puține unități de artilerie cu rază lungă. Acestea se află acum în cele mai fierbinți puncte din est”, spune un alt comentator.

Insula Șerpilor este considerată de mulți analiști militari cel mai important punct al războiului din Ucraina, în acest moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe