Ucraina a anunțat că este dispusă să ofere asistență Republicii Moldova

Ucraina a anunțat că este dispusă să ofere asistență Republicii Moldova
foto: Hepta.ro / DPA Images / Serg Glovny

Ucraina susține că este îngrijorată de situația politică din Republica Moldova, motiv pentru care a anunțat că este gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor existente, potrivit unimedia.info.

„Ca mediator de stat și garant, Ucraina este interesată ca Republica Moldova să fie stabilă, democratică și europeană, gata să ofere, dacă este necesar, asistență în rezolvarea problemelor existente.

Invităm forțele politice din Moldova să acționeze în cadrul legal, să soluționeze litigiile prin intermediul dialogului politic pentru a evita o luptă pentru putere. Important pentru țară și securitatea din regiune este prevenirea unor interferențe externe care vizează implementarea scenariului rus de federalizare a țării.

Republica Moldova rămâne un partener important pentru Ucraina și un vecin cu care împărtășim interesele comune și un viitor european comun”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina.

În aceste momente, scena globală și-a îndreptat atenția către situația de peste Prut. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și noului Guvern, în timp ce secretarul general al Consiliului Europei a solicitat de urgență opinia Comisiei de la Veneția în această privință.

NATO a transmis și ea că rămâne fidelă acelorași principii care au caracterizat relația bilaterală cu Republica Moldova, în ultimii 25 de ani, motiv pentru care este ferm solidară cu suveranitatea și integritatea teritorială a micuțului stat de peste Prut.