Ucraina o să ceară Rusiei daune în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru anexarea Crimeei și susținerea teroriștilor din Donbas

Ucraina o să ceară Rusiei daune în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru anexarea Crimeei și susținerea teroriștilor din Donbas
Foto: voanews.com

Ucraina vrea să ceară Rusiei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor internaționale pentru Crimeea, care a fost anexată de Federația Rusă în martie 2014, și Donbas, zona în care Moscova oferă sprijin rebelilor separatiști cu forțe umane și arme. Declarația a fost făcută marți seara de Pavlo Klimkin, ministrul ucrainian de externe, la o televiziune, relatează News Rin.

Klimkin spune că autoritățile ucrainiene au luat în calcul inclusiv costul nisipului pe care nu-l pot folosi. De asemenea, el precizează că procesele or să fie de durată:  ”Este o chestiune de patru – șase ani”.

 ”Cred că până la urmă suma, în urma acestor procese, s-ar putea ridica la mărimea daunelor în >”, a mai spus ministrul de externe ucrainian, făcând referire la procesul câștigat la Curtea de Arbitraj de la Haga împotriva Rusiei de către acționarii companiei Iukos, care au obținut despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Totodată, șeful diplomației ucrainiene declară că nimeni nu a mai intentat, până în acest moment, un proces la Curtea Internațională de Justiție a ONU pentru nerespectarea convenției privind finanțarea terorismului.

Klimkin a adăugat că dacă Ucraina o să dovedească că Rusia a finanțat și finanțează terorismul, această situație ar putea duce la o serie de ”circumstanțe complet neprevăzute”.  

Ultima oră
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică
22:12 - Florin Cîțu, despre creșterea prețului la energie electrică: Vom avea grijă ca această creștere a prețurilor la energie să nu impacteze foarte mult cetățenii (VIDEO)
22:11 - Florin Cîțu, despre reluarea negocierilor cu USR: „I-am tot chemat, dar să nu vină cu AUR. Niște parteneri care se asociază cu niște extremiști, plâng după voturile celor de la PSD”
21:51 - Florin Cîțu: Ministerele la care avem probleme serioase cu risipa banului public nici n-au făcut reorganizarea. Nici la Transporturi și nici la Economie nu au fost programe de reformă serioase (VIDEO)
21:44 - Premierul Florin Cîțu: „Congresul PNL se va desfășura în condiții de legalitate” / „Nu ar trebui să existe niciun fel de restricții pentru persoanele vaccinate”
21:37 - Florin Cîțu, mesaj pentru USR-PLUS: De luni voi fi președintele PNL, iar negocierile se vor purta cu mine (VIDEO)
21:27 - MAE: Grevă națională vineri la nivelul transportului aerian din Italia. Vor fi perturbate zborurile efectuate pe rute naționale și internaționale
21:26 - Florin Cîțu, despre dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19: „Fiecare comandă este semnată de ministrul Sănătății”