Ucraina le oferă posibilitatea celor 150 de parohii românești din Bucovină să treacă la Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană! Mitropolitul Epifanie așteaptă acordul BOR

Ucraina le oferă posibilitatea celor 150 de parohii românești din Bucovină să treacă la Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană! Mitropolitul Epifanie așteaptă acordul BOR
Sursa: Pixabay

Mitropolitul Epifanie al Ucrainei a anunțat că va crea un Vicariat român pentru cele 150 de parohii din Bucovina, în cazul în care acestea doresc să treacă Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, potrivit lyberti.com.

Într-un interviu pentru Ukrinform, Epifanie a declarat că „în componența Bisericii Ortodoxe Române există parohii în care serviciul divin se oficiază în limba ucraineană, ele alcătuiesc vicariatul de limba ucraineană”, iar BOAU are „dorința de a reflecta această situație în viitor – vom avea și un Vicariat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru Parohii românești, în Bucovina ele sunt circa 150”.

Totodată, prelatul a menționat că „vicariatul este o parte integrantă a bisericii pe teritoriul căreia sunt situate canonic, dar limba lor de rugăciune, în acest caz, este română”.

Totuși, el a explicat că acest model va deveni realitate doar dacă se ajunge la un acord cu Biserica Ortodoxă Română. De asemenea, Epifanie a spus că parohiile care decid să se alăture la BOAU, dar cer să păstreze limba slavonă la slujbe, vor fi ucrainizate treptat.

„Acum există parohii care vin la noi cer să păstreze limba slavonă, și noi nu le creăm obstacole în acest sens. Dar predica în ele va fi în limba ucraineană. De exemplu, în astfel de parohii, citirea Evangheliei poate fi în limba ucraineană și în paralel cu limba slavonă pentru început, dar în viitor comunitatea va fi treptat ucrainizată”, a spus Epifanie, care a mărturisit că negociază cu BOR și că speră „la un dialog pentru a rezolva problemele care există în Bucovina (n.r: regiunea Cernăuți)”.

Conform datelor Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, nu există nicio parohie românească în regiunea Cernăuți care să fi trecut la Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană.