Ucraina, reacție la discursul lui Putin: „Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe o alta. Nu există motive raţionale pentru acest război, dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei”

Ucraina, reacție la discursul lui Putin: „Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe o alta. Nu există motive raţionale pentru acest război, dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei”
În imagine: Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul declanșat de Rusia în țara sa e consecința „ambiţiilor imperialiste bolnave” ale Moscovei. Podoliak a precizat că NATO nu plănuia să atace Rusia, așa cum a spus Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie, de Ziua Victoriei.

Reacție oficială din Ucraina la discursul lui Putin

„NATO nu intenţiona să atace Rusia, Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe o alta. Nu există motive raţionale pentru acest război, dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei”, a scris Podoliak, pe de Twitter.

Vladimir Putin a susținut un discurs luni dimineață, în Piața Roșie din Moscova, la parada dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în al Doilea Război Mondial.

Printre altele, Putin a spus că a fost nevoit să declanșeze „operațiunea militară specială” în Ucraina deoarece „NATO a ajuns la granițele noastre”. El a mai afirmat că soldații ruși luptă „pentru apărarea patriei”.

Zelenski: Foarte curând, în Ucraina vor fi două Zile ale Victoriei. Iar cineva nu va avea niciuna

Într-un mesaj video tot cu ocazia zilei de 9 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat convins că soldații ucraineni vor câștiga războiul deoarece luptă pentru libertatea copiilor lor.

„Nu vom uita niciodată ce au făcut înaintașii noștri în al Doilea Război Mondial, în care au fost uciși peste opt milioane de ucraineni. Foarte curând în Ucraina vor fi două Zile ale Victoriei. Iar cineva nu va avea niciuna”, a mai spus Zelenski.

Despre Vladimir Putin, Volodimir Zeleneski a afimat: „Cel care repetă astăzi crimele teribile ale regimului hitlerist, imită filozofia nazistă, copiază tot ce au promovat naziștii. Acesta este condamnat, căci a fost blestemat de milioane de strămoși când a început să imite ucigașul lor. Și, prin urmare, va pierde totul”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”