Ucraina: Rebelii cer amânarea negocierilor menite să pună capăt conflictului din estul țării

Ucraina: Rebelii cer amânarea negocierilor menite să pună capăt conflictului din estul țării

Reprezentanţii „republicii populare” de la Doneţk (DNR) cer amânarea până vineri a negocierilor de pace de la Minsk între rebelii proruşi şi autorităţile ucrainene, argumentând că au nevoie de o perioadă pentru „rezolvarea anumitor probleme militare”, inforemază AFP.

„Insistăm ca negocierile să aibă loc pe 12 decembrie. Data de 9 decembrie era prevăzută, dar este mâine şi nu avem timp să rezolvăm anumite probleme militare şi cu privire la schimbul de prizonieri. Vom participa la negocieri, dar vrem să ne pregătim mai bine”, a declarat Andrei Purghin, „preşedintele parlamentului” DNR.

Negocierile de pace programte să aibă loc pe 9 decembrie în capitala Belarusului sunt menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.300 de morţi în opt luni de zile potrivit ONU.

Negocierile coincid cu intrarea în vigoare a unui nou armistiţiu în estul Ucrainei care, dacă va fi respectat, va conduce la retragerea armamentului greu şi la crearea unei zone-tampon.
Autorităţile ucrainene cer totodată anularea alegerilor separatiste organizate pe 2 noiembrie în teritoriile aflate sub controlul insurgenţilor.

Un prim armistiţiu încheiat la Minsk pe 5 septembriem a eşuat să pună capăt confruntărilor armate, fiind încălcat aproape zilnic de cele două tabere şi încetând să mai existe.