Ucraina se pregătește să primească energie elctrică din România: A fost efectuat un import de probă de un megawatt

Ucraina se pregătește să primească energie elctrică din România: A fost efectuat un import de probă de un megawatt
Foto: flickr.com

Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

România va furniza energie Ucrainei

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone.

„Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei”, se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său.

Cele mai mari patru centrale nucleare din Ucraina au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au rămas fără curent, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), scrie dw.com.

Centralele de la Rivne, Ucraina de Sud și Khmelnițkii au fost reconectate la rețeaua națională. De asemenea, a precizat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a sitului Cernobîl.

Firma ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a declarat miercuri că mai multe unități au fost oprite la centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul Ucrainei din cauza unei pierderi de energie în timpul atacurilor aeriene rusești.

De asemenea, unitățile nu funcționau la centrala Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, potrivit unui oficial local. Zeci de regiuni din țară au rămas fără apă și electricitate din cauza atacurilor rusești.

De asemenea, conexiunea de energie externă la uzina Zaporizhzhya a fost restabilită vineri, după ce a fost deconectată. Deși este oprită, centrala, cea mai mare din Europa, încă are nevoie de energie electrică pentru a menține funcțiile de siguranță și securitate.

Misiunea deschide drumul pentru modernizarea și îmbunătățirea sistemelor de securitate  nucleară”, a spus directorul general IAEA Rafael Grossi Grossi.

Urmăriți B1TV.ro și pe