Ucraina susține că SUA i-a promis că nu o va lasă singură dacă agresiunea rusă escaladează / Washingtonul a confirmat că a vorbit cu Kievul, dar nu a sugerat nimic despre o eventuală intervenție

Ucraina susține că SUA i-a promis că nu o va lasă singură dacă agresiunea rusă escaladează / Washingtonul a confirmat că a vorbit cu Kievul, dar nu a sugerat nimic despre o eventuală intervenție
foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Averin

Ucraina susține că SUA ar fi promis că nu o va abandona și că s-ar fi arătat gata să o sprijine în eventualitatea în care agresiunea rusă escaladează. Kievul susține că subiectul a fost discutat într-o conversație telefonică dintre ministrul ucrainean al apărării, Andriy Taran, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin. În schimb, partea americană a confirmat că a avut loc o convorbire între cei doi oficiali, însă nu a sugerat nimic despre o eventuală intervenție în cazul unei escaladări, comunicatul Washingtonului fiind ceva mai ponderat.

Ucraina susține că SUA i-a promis că nu o va lasă singură dacă agresiunea rusă escaladează. Ce a anunțat Kievul

„Lloyd Austin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile recente ale Federației Ruse și l-a asigurat pe Ministrul Apărării din Ucraina de disponibilitatea sa de a sprijini Ucraina în contextul agresiunii în curs de desfășurare a Rusiei în estul Ucrainei și Crimeea. Secretarul Apărării din Statele Unite a subliniat că în cazul escaladării agresiunii ruse, Statele Unite nu va lăsa Ucraina singură și nu va permite implementarea aspirațiilor agresive ale Rusiei în ceea ce privește Ucraina”, se arată în comunicatul părții ucrainene, potrivit Ukrinform.

În plus, mai susține sursa citată, ministrul ucrainean al apărării l-a informat pe omologul său american despre situația politico-militară de pe linia de contact și din „teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk, Crimeea și din marja frontierei ucrainene de stat.

„Dialogul strategic la nivelul conducerilor agențiilor de apărare din Ucraina și Statele Unite nu numai că este menținut, (n.r. – ci) se dezvoltă dinamic. Partenerii americani inițiazăcontacte în mod activ, exprimând o îngrijorare sincercă cu privire la tentativele Rusiei de a agrava situația din jurul Ucrainei. Apelul de astăzi de la omologul american este o demonstrație clară a poziției proactive a Statelor Unite în susținerea suveranității și în pașii de restaurare a integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat ministrul Andriy Taran, potrivit părții ucrainene.

Ce a spus Washingtonul după discuția dintre șeful Pentagonului și ministrul ucrainean al apărării

La rândul său, Departamentul american al Apărării a precizat că vineri a avut loc o convorbire telefonică între șeful Pentagonului și ministrul ucrainean Andriy Taran, dar nu a menționat explicit un eventual angajament american în cazul unei escaladări.

„Secretarul Austin a reafirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea, integritatea teritorială și asipirațiile euroatlantice ale Ucrainei. El a condamnat escaladările recente ale acțiunilor agresive și provocatoare ale Rusieiîn estul Ucrainei și a oferit condoleanțe Ministrului Taran cu privire la moartea a patru soldați ucraineni în 26 martie”, se arată în comunicatul Pentagonului.

Potrivit părții americane, „Secretarul Austin a reiterat angajamentul Statelor Unite de a construi capacitatea forțelor Ucrainei pentru a se apăra mai eficient împotriva agresiunii ruse”.

„Încă din 2014, Statele Unite a angajat mai mult de 2 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv un pachet recent anunțat de 125 de milioane de dolari care cuprindea arme defensive și alte capacități-cheie pentru a spori letalitatea, comanda și controlul, și conștientizarea situației pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, se mai arată în același comunicat, care conchide cu precizarea că „Ministrul Taran și-a exprimat recunoștința pentru dialogul deschis și sprijinul continuu”.