UE a demarat procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Spaniei şi Portugaliei

UE a demarat procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Spaniei şi Portugaliei
foto: diacaf.com

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat marţi demararea unei proceduri de sancţiuni pentru deficite excesive împotriva Spaniei şi Portugaliei, transmite Reuters.

Această decizie, care era aşteptată din partea Consiliului European, va permite acum Comisiei Europene să propună eventuale amenzi într-un interval de 20 de zile. Este posibil ca cele două state vizate să fie private de accesul la fondurile europene.

Săptămâna trecută, Executivul comunitar a reproşat Spaniei şi Portugaliei că au înregistrat în 2014 şi 2015 deficite publice mai mari de limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut şi că nu le-au redus în ritmul convenit.

Regulile europene prevăd amenzi de până la 0,2% din PIB pentru ţările care nu îşi corectează deficitele excesive. Până acum însă astfel de sancţiuni nu au fost aplicate niciodată.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din UE.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru Economie şi Societatea Digitală, a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri împotriva Spaniei şi Portugaliei, pe motiv că aceste state nu şi-au îndeplinit ţintele bugetare, argumentând că Bruxelles-ul trebuie să acţioneze pentru a-şi menţine credibilitatea.

În mai, Comisia Europeană s-a abţinut de la impunerea amenzilor imediat, anunţând că va revizui situaţia în iulie.

Luni, germanul Guenther Oettinger a declarat pentru publicaţia Bild: „Dacă Comisia Europeană vrea să-şi menţină credibilitatea privind reglementările bugetare, trebuie să aprobăm sancţiuni împotriva Spaniei şi Portugaliei”.

Ultima oră
17:51 - Bărbat din Dolj, rănit grav de artificii, la o petrecere. A fost transferat cu elicopterul la Spitalul Floreasca
17:43 - MAE dezvăluie câți moldoveni sunt în așteptare pentru cetățenia română. Cererile, afectate de pandemia de COVID-19
17:30 - Japonia prelungește starea de urgență la Tokyo și o introduce și în alte regiuni: Gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu un trend pandemic alarmant pe fondul variantei Delta
17:18 - Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău, închisă pentru o săptămână. Singurul medic intră în concediu
17:13 - Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de 90% în primul semestru. Bogdan Gheorghiu: „Salut iniţiativa prim-ministrului Florin Cîţu. Românii trebuie să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plătesc”
17:00 - Atac ransomware asupra Spitalului Clinic Witting din București. SRI: Astfel de atacuri reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică
16:45 - Belarus, gata să invite trupe rusești dacă este nevoie, spune Aleksandr Lukașenko: „Dacă este necesar, nu vom ezita”
16:42 - Vaccinul împotriva COVID-19, obligatoriu pentru medici în Ungaria. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie
16:35 - Scrisoare a mediului academic împotriva schimbărilor privind plagiatele. Klaus Iohannis: Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității
16:24 - Noi reguli privind acordarea concediului medical. Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile libere