UE a început o investigație pornind de la informaţiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria

UE a început o investigație pornind de la informaţiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria
Foto: cotidianul.ro

Departamentul UE pentru Afaceri Externe a început o investigație după apariția mai multor informații potrivit cărora state est-europene, inclusiv România, ar exporta armament în țări din Orientul Mijlociu, care alimentează astfel părțile beligerante din zone de conflict, inclusiv grupările teroriste din Siria și Yemen.

Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, a declarat că Serviciul European pentru Activităţi Externe este foarte activ și că sunt verificate informații cuprinse în raportul publicat de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei.

"SEAE (Serviciul European pentru Activităţi Externe – n.r.) colectează deja informaţii despre armamentul descoperit în Siria şi Irak", a mai precizat acesta, citat de Mediafax.

Un raport elaborat de organizaţiile BIRN şi OCCRP arată că mai multe state-est europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu, care alimentează cu arme grupările care luptă în Siria. Toate acestea, în condițiile în care membrii UE și statele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Informația conform căreia datele raportului sunt verificate a fost confirmată și de un alt funcționar european, care a ales să-și păstreze anonimatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu