UE consideră votul rebelilor din Ucraina un „nou obstacol” în calea păcii. Moscova respectă rezultatul alegerilor

UE consideră votul rebelilor din Ucraina un „nou obstacol” în calea păcii. Moscova respectă rezultatul alegerilor
Foto: dw.de

Uniunea Europeană a apreciat că scrutinul organizat duminică de rebelii proruși în regiunile aflate sub controlul lor în estul Ucrainei este ilegal, nu va fi recunoscut și reprezintă un ‘nou obstacol’ în calea soluționări pașnice a conflictului.

„Consider alegerile de astăzi ca un nou obstacol în calea păcii în Ucraina”, a declarat noua șefă a diplomației UE, Federica Mogherini, citat de AFP.

Cu toate acestea, Rusia a anunţat că „respectă” rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale care au avut loc duminică în regiunile separatiste din estul Ucrainei.”Alegerile din Doneţk şi Lugansk au fost bine organizate, înregistrând o prezenţă la vot ridicată. Respectăm voinţa locuitorilor din estul Ucrainei”, a apreciat Ministerul rus de Externe, potrivit unui comunicat.

„Suntem pregătiţi să contribuim în continuare împreună cu partenerii noştri internaţionali la soluţionarea crizei din Ucraina”, a mai afirmat ministerul rus.

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei au votat duminică pentru a-şi alege preşedinţii şi Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de occidentali şi care va complica eforturile de pace.