UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației

UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a discutat cu președinta Maia Sandu și spune că există un contact regulat între părți pentru a ajuta Republica Moldova să facă față în problema aprovizionării cu gaze naturale, problemă care a dus la instituirea unei stări de urgență în stânga Prutului.

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova

„O convorbire telefonică bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației. În prezent analizăm măsuri suplimentare de sprijin”, a scris președinta Comisiei Europene, marți, pe Twitter.

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic.

Chișinăul, care luni seară a anunțat prima achiziție de gaze naturale din resurse alternative, negociază cu Gazprom pentru perfectarea unui nou acord, în condițiile în care vechea înțelegere a expirat la finalul lunii septembrie, iar concernul energetic rus amenință cu sistarea exporturilor către Republica Moldova.

Vicepremierul Andrei Spînu a explicat că Republica Moldova vrea să obțină un preț corect și că este dispusă să discute despre datoria pe care o pretinde Gazprom doar dacă aceasta este confirmată de un audit independent.

„Noi suntem gata să continuăm discuția pe problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent, care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajament. (…) Republica Moldova trebuie acum să se pregătească, fie şi cu mare întârziere, pentru confruntare economica dură, sper pentru o perioadă scurtă totuşi, cu Federaţia Rusă”, spunea Andrei Spînu, care miercuri va discuta la Sankt Petersburg cu Aleksei Miller, președintele concernului rus.

Ultima oră