UE va interzice utilizarea dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar începând din 2022

UE va interzice utilizarea dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar începând din 2022

Statele membre ale UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar din 2022.

Dioxidul de titan este utilizat pe post de colorant într-o serie de produse precum gumă de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulioane.

Comisarul Stella Kyriakides, responsabil cu sănătatea și siguranța alimentelor, a declarat: „Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. Astăzi, acționăm decisiv cu statele noastre membre, pe baza unei științe solide, pentru a elimina un risc dintr-o substanță chimică utilizată în alimente „.

Propunerea Comisiei se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate să fie considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările cu privire la genotoxicitate. Cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European adoptă o obiecție până la sfârșitul anului, textul va intra în vigoare la începutul anului 2022.

Aceasta va începe apoi o perioadă de șase luni de eliminare treptată, după care se va aplica o interdicție completă pentru produsele alimentare.

Ultima oră
16:23 - Ce spune presa din Bulgaria despre accidentul rutier în care a murit Dumitru Văduva, consilier județean de Brăila
16:18 - Florin Cîțu: Nici PSD, nici USR nu vor la guvernare, am auzit de la ei doar vorbe goale. Se pare că vor alegeri anticipate. E singura opțiune (VIDEO)
16:14 - Florin Cîțu: Dacă ar vota guvernul Ciucă, USR și PSD ar arăta că îi interesează românii, nu doar schemele electorale. Dacă nu, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegerile anticipate (VIDEO)
16:08 - Cum se poate descărca certificatul verde digital, care este obligatoriu de astăzi pentru a circula noaptea sau pentru acces în instituțiile publice
15:56 - Alba: Jandarmii şi salvamontiştii au intervenit pentru recuperarea a trei bărbaţi care s-au rătăcit pe un traseu montan
15:56 - Gazprom nu suplimentează exporturile de gaze naturale către Europa. Estimările rămân nemodificate
15:45 - Prognoza meteo pentru două săptămâni. Minimele de până la 2 grade în octombrie. Vremea, mai caldă în noiembrie
15:19 - Cătălin Scărlătescu, petrecere fără precedent în Grecia. Ce a făcut cheful de la Antena 1, chiar sub ochii colegilor Sorin Bontea și Florin Dumitrescu
15:12 - Timișoara rămâne fără căldură și apă caldă. Viceprimar: „Singura soluţie este ca Guvernul să aloce bani din fondul de rezervă”
15:10 - Delegaţie OMS la Spitalul Victor Babeş din Timişoara. „Vrem să vedem situaţia în teren, dincolo de statistici şi de raportări”