Un asteroid de mari dimensiuni va trece pe lângă Terra de Halloween. Evenimentul, o oportunitate uriașă pentru cercetători (VIDEO)

Un asteroid de mari dimensiuni va trece pe lângă Terra de Halloween. Evenimentul, o oportunitate uriașă pentru cercetători (VIDEO)
Captură Video

Un asteroid de mari dimensiuni descoperit abia la începutul acestei luni va trece sâmbătă la mică distanță de Terra, cercetătorii urmând să aibă astfel o șansă uriașă de a studia aceste corpuri cerești, informează Reuters.

Cunoscut sub denumirea 2015 TB145, asteroidul are un diametru estimat la 400 de metri și se va apropia până la aproximativ 480.000 de kilometri de Terra – o distanţă puţin mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună. Asteroidul va trece cu viteza de 35 de kilometri pe secundă la sfârşitul după-amiezei de Halloween, în jurul orei 17.00 GMT.

Cercetătorii speră să capteze mai multe imagini și să efectueze tot felul de măsurători în timpul apropierii, profitând de această ocazie. De obicei, aceste corpuri cerești sunt studiate doar cu ajutorul unor roboți de la bordul unor sonde spațiale. Specialiștii speră să afle acum mai multe informații despre forma, dimensiunile, structura şi formele de relief de la suprafaţa acestui asteroid.

Mai mult, evenimentul i-ar putea ajuta pe specialiști să dezvolte tehnici de monitorizare şi măsuri de contracarare a asteroizilor care ar putea să se afle pe o traiectorie de coliziune cu Terra. De altfel, NASA lucrează crearea unui sistem de monitorizare a asteroizilor şi cometelor cu potenţial periculos, care vor trece la distanţe mai mici de 48 de kilometri de Terra.

Un asteroid de mari dimensiuni va trece pe lângă Terra de Halloween