Un doctor sirian a strâns o avere pe spatele refugiaților: Dezvăluirile traficantului care a adunat 100.000 de dolari într-o lună

Un doctor sirian a strâns o avere pe spatele refugiaților: Dezvăluirile traficantului care a adunat 100.000 de dolari într-o lună
Foto: ziare.com

Un doctor din Aleppo, Sira, s-a îmbogățit de pe urma refugiaților. Traficul cu refugiați în Europa i-a adus lui Abu Mahmoud 100.000 de dolari doar luna aceasta.

Jurnalistul britanic Richard Spancer l-a intervievat pe Abu Mahmoud (acesta nu este numele lui real) într-o cafenea din Istanbul, Turcia. Potrivit Telegraph, conversația celor doi a durat câteva ore și a fost întreruptă constant de cele trei telefoane mobile ale doctorului.

Spancer scrie că Mahmoud negocia deschis. Până și chelnerii știau către cine să-i îndrume pe cei care voiau să ajungă în Europa.

La un moment dat, doctorul primește un telefon de la un om care voia ca familia lui să fie dusă în Grecia. ”Nu vă duc până când nu sunt plătit de fratele tău”, răspunde el, făcând referire la o rudă care a ajuns în Europa, dar care încă nu și-a plătit drumul – 1.100 de dolari.

În același interviu, Mahmmoud a declarat că a trimis până la 9.000 de oameni în Italia și Grecia în ultimii doi ani, ”fără ca unul singur să se înece sau să moară”. Acesta are 15 angajați în Turcia, care-i găsesc clienți. Munca grea este condusul bărcilor, după cum consideră doctorul. El plătește 850 de dolari, din cei 1100 primiți de la un refugiat, mafiei turcești. Bărbatul povestește că vrea să-și cumpere bărci pentru a se ocupa singur de transportul pe mare.

Mahmoud știe cum să negocieze și cu polițiștii atunci când aceștia fac controale. Chiar cu o zi înainte de interviu, poliția a venit în biroul său și i-a cerut o mită de 1.000 de dolari pentru a scăpa.

Totodată, cea mai mare problemă pentru doctorul sirian a fost acum patru luni, când a aflat că este urmărit de Interpol. La acea vreme era stabilit în orașul turcesc Mersin, care se află pe o rută folosită des de refugiați pentru a ajunge în Italia. Atunci a închis ”afacerea” și a trebuit s-o ia de la capăt. Dar acesta nu a fost adevăratul dezastru.

”Adevăratul dezastru este războiul din Siria și evenimentele care au transformat mii de oameni normali, ca Abu Mahmoud, în infractori”, scrie jurnalistul.

În 2012, când rebelii au cucerit jumătate din orașul Aleppo, Abu Mahmoud a ajuns să fie vânat de ambele tabere. Rebelii credeau că este pro regimului Assad, iar forțele guvernamentale îl căutau pentru că ajuta medical activiști și rebeli. Astfel, a ajuns în Turcia. Mahmoud a cumpărat locuri într-o barcă, alături de doi veri și un prieten. Barca s-a scufundat, iar el și verii săi au supraviețuit 11 ore în apă, până să fie salvați. Apoi, a încercat să ajungă din nou în Turcia. În acest mod a învățat traseele și și-a creat conexiuni cu alți traficanți de persoane.

Abu Mahmoud i-a spus lui Spancer și tarifele pe care le practică: 1.100 de dolari de refugiat pentru a pleca în Grecia, 2.000 de dolari pentru a ajunge în Germania și 3.000 – 4.000 de dolari pentru a ajunge în Suedia și Norvegia.

„Vreau sa transmit asta Uniunii Europene. Refugiatii vor ajunge in Europa, in tarile voastre, chiar daca inchideti granitele. Vor sapa tunele daca este necesar. De ce nu preiau refugiatii prin ONU? De ce-i lasa pe oameni sa apeleze la mafie? Sa-i lase sa ajunga legal in tarile voastre!  De ce le permit sa-si puna vietile in pericol? Multi oameni sunt acum hrana pentru pesti„, declară el sursei citate.

Cu toate că a făcut o avere pe spatele refugiaților, Abu Mahmoud își vede viitor în Europa. Și-a trimis în Olanda, împreună cu un prieten, copilul de 11 ani. El speră că fiul lui, fiind un minor neînsoțit, să fie tratat preferențial – adică să poată aranja ca și restul rudelor să ajungă la el.

Ultima oră
08:01 - Walter Zenga a primit a patra doză de ser anti-COVID-19. Decizia, explicată de antrenorul italian
07:31 - Lucian Romașcanu (PSD), reacție în scandalul momentului: „Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi”
07:16 - Fenomene meteo extreme în România. ANM: „Va fi o perioadă destul de complicată”
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)