EXCLUSIV // Imunologul Radu Ciornei atenționează: „Cel puțin 1 din 4 români a avut COVID-19″

EXCLUSIV // Imunologul Radu Ciornei atenționează: „Cel puțin 1 din 4 români a avut COVID-19

Care este, de fapt, numărul real al românilor care au avut COVID-19? Este o întrebare la care cu greu se poate răspunde cu o mare precizie. Experții în sănătate însă, cred că numărul real, cu aproximație, este de cel puțin 7 ori mai mare.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat în data de 19 ianuarie 2021 un total de 697.898 de cazuri de COVID-19 în România, de la debutul pandemiei. Imunologul Radu Ciornei crede că numărul real este de 5 milioane de oameni care au fost infectați cu SARS-COV-2, adică peste 26% din populație.

„Din ceea ce observ în jurul meu, lumea vede că are simptome, stă acasă și nu se mai testează. Sunt foarte mulți care procedează astfel. Eu cred că până în momentul de față, cel puțin 5 milioane de români au avut boala”, a declarat Radu Ciornei pentru B1.ro.

Imunologul sucevean subliniază faptul că cifrele pandemiei rămân în continuare la un nivel destul de ridicat.

„Eu am un indicator mare după care mă ghidez, care nu poate fi ascuns:numărul de oameni de la ATI. Numărul persoanelor aflați într-o stare gravă de sănătate nu a scăzut prea mult, în ultimele săptămâni. A ajuns la puțin peste 1.000, vorbim despre o scădere de aproximativ 10%.

România este o țară care testează puțin și în costă foarte mult să faci asta, niște sute de lei. Iar statul nu a descurajat, dar nici nu prea a încurajat testarea pe o scară foarte largă”, a mai declarat imunologul.

Dr. Virgil Musta: „„Era o perioadă în care la o persoană depistată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați”

Și medicul Virgil Musta a împărtășit un punct de vedere similar cu cel al imunologului Radu Ciornei, în toamna anului trecut.

„Statistic, în baza unui studiu efectuat în urmă cu câteva luni, într-o perioadă în care se efectuau mai puține teste, la o persoană diagnosticată pozitiv, erau alți 10 purtători ai virusului, nediagnosticați.

Discuția se purta când aveam 300-400 de cazuri depistate, la începutul pandemiei. Acest lucru depinde foarte mult de numărul de teste care se efectuează în comunitate și de persoanele cărora li se fac. Sunt situații în care li se fac celor care au simptomatologie sau cu screening în masă”, declarat dr. Virgil Musta în octombrie 2020, pentru B1.ro.

Cifrele pandemiei de COVID-19

Potrivit datelor oficiale, în România au fost înregistrate 697.898 de infectări cu SARS-COV-2. 630.236 de pacienți au fost declarați vindecați, 17.369 au decedat, iar 8.417 se află spitalizați, dintre care 1.050la ATI.

235.239 de români au fost vaccinați anti-COVID-19 cu serul Pfizer BioNTech în intervalul 27 decembrie 2020 – 18ianuarie 2021. 233.288 au primit prima doză, iar 1.951 au primit și cea de-a doua.

Rata mortalității este de 2,7%, potrivit cifrelor oficiale. În baza estimărilor medicului Radu Ciornei, rata mortalității în urma infectării cu SARS-COV-2 este de 0,3% – dintre care, marea majoritatecu vârstă de peste 65 de ani și cu comorbidități.