Un jurnalist al Radio Europa Liberă a fost condamnat în Belarus la 18 luni de închisoare cu executare. Reportajele acestuia ar fi deranjat regimul de la Minsk (FOTO)

Un jurnalist al Radio Europa Liberă a fost condamnat în Belarus la 18 luni de închisoare cu executare. Reportajele acestuia ar fi deranjat regimul de la Minsk (FOTO)
FOTO: twitter.com/franakviacorka

RFE/RL a calificat drept „ilegitimă” pedeapsa de 18 luni de închisoare a unui tribunal din Belarus pentru unul dintre jurnaliștii săi, deoarece ar fi participat la demonstrații anti Lukașenko.

„Condamnăm cu fermitate această persecuție ilegitimă a unui jurnalist nevinovat”, a declarat președintele RFE/RL, Jamie Fly, într-o declarație după condamnarea lui Hruzdzilovich la Minsk, pe 3 martie.

„Singura lui „crimă” a fost raportarea adevărului bielorușilor, cărora li se refuză acum. acel adevăr de către guvernul lor. Cerem eliberarea imediată a lui Aleh.”, acontinuat acesta.

Procurorii au solicitat executarea unei pedepse de 18 luni într-o colonie penală de maximă securitate în urma protestelor în masă care contestau rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din 2020, care i-au oferit conducătorului autoritar Aleksandr Lukașenko al șaselea mandat.

Hruzdzilovich a fost, de asemenea, obligat să plătească 56.000 de ruble (18.111 de dolari) drept despăgubire către agenția de transport a orașului Mensktrans, care a fost reclamantă în acest caz. Mensktrans a susținut că participarea lui Hurzdzilovich la trei mitinguri neautorizate i-a costat.

Pe măsură ce procesul a început pe 2 martie la tribunalul districtual sovietic, judecătorii au interzis multor susținători, prieteni și colegi ai lui Hruzdzilovich să participe la proceduri, chiar dacă erau multe locuri goale.

Soția lui Hruzdzilovich, Mariana, a fost prezentă la tribunal, dar nu i s-a permis să vorbească cu soțul ei, în timp ce unui jurnalist de la agenția de presă rusă Sputnik i sa permis să se afle lângă cușca de sticlă în care stătea Hruzdzilovich.

Hruzdzilovich a fost arestat în decembrie, după ce autoritățile din Belarus și-au continuat represiunea dură împotriva mass-mediei independente, a activiștilor pentru drepturi și a instituțiilor democratice în urma protestelor masive care îi cereau demisia dictatorului Lukașenko.

Urmăriți B1TV.ro și pe