Un jurnalist japonez a fost diagnosticat cu leucemie la scurt timp după ce a mâncat, în direct, la televizor, legume din apropierea centralei nucleare de la Fukushima, afectată de tsunami-ul devastator din martie.
Paradoxal, omul vroia să demonstreze tocmai faptul că japonezii nu au motive să se teamă de efectele radiaţiilor asupra alimentelor pe care le consumă.
Otsuka Norikazu, în vârstă de 63 de ani, a fost diagnosticat cu leucemie limfatică acută, boală care l-ar putea răpune în câţiva ani.
A primit vestea la scurt timp după ce, în timpul unei emisiuni televizate, a consumat legume culese din zona dezastrului nuclear de la Fukushima.
Gestul a făcut parte dintr-o campanie naţională al cărei scop era să-i convingă pe japonezi să renunţe la temerile că s-ar putea îmbolnăvi din cauza radiaţiilor.
Unii spun că e doar o coincidenţă nefericită, mai ales că cealaltă gazdă a emisiunii a consumat şi ea aceleaşi plante. Jurnaliştii germani au fost cei care au lansat însă ipoteza unei îmbolnăviri cauzate de alimente contaminate.
Guvernul japonez a recunoscut indirect, la începutul lunii noiembrie, că anumite tipuri de alimente din zona de nord a Japoniei pot fi dăunătoare dacă sunt consumate un timp îndelungat.