Un parlamentar polonez cere Spaniei să plătească o datorie veche de cinci secole

Un parlamentar polonez cere Spaniei să plătească o datorie veche de cinci secole
Ca și cum Spania nu avea destule probleme financiare, acum un parlamentar polonez cere plata unei datorii de 235 de milioane de zloți (57,4 milioane de euro) a Spaniei, care datează din secolul al șaisprezecelea. ...

Ca și cum Spania nu avea destule probleme financiare, acum un parlamentar polonez cere plata unei datorii de 235 de milioane de zloți (57,4 milioane de euro) a Spaniei, care datează din secolul al șaisprezecelea.

La mijloc se află un împrumut de 430.000 de ducați de aur luat de către regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-98) de la regina Poloniei, născută în Italia, Bona Sforza (1494-1557). Acesta a fost făcut pentru finanțarea războiului dintre Franța și Spania, cu scopul de a controla Regatului Napoli, și în cea mai mare parte nu a fost plătit, relatează The Journal.

Marek Poznanski, un parlamentar în vârstă de 28 de ani și membru al partidului de stânga Mișcarea Palikot, a lansat cererea o cerere de reluare a plății, pe care ministerul de Externe polonez o examinează în prezent.

„Sunt perfect conștient că cererea mea ar putea părea ciudată, dar aș vrea ca ea să îi facă pe politicieni să se gândească bine la consecințele de a împrumuta bani altor țări,” a scris el despre neobișnuita inițiativă.

Conform lui, în acea perioadă un ducat de aur cântărea 3,5 grame. Folosind prețurile actuale ale aurului, valoarea datoriei ar fi de 57,4 milioane de euro – fără a pune la socoteală dobânda de 400 de ani!

Polonia a încercat secole întregi să recupereze datoria, însă până în secolul al optsprezecelea reușise să ia înapoi doar 10 la sută din total.

Experții în probleme legale sunt, însă, sceptici cu privire la posibilitatea de a recupera datoria atât de veche, pur și simplu din cauza timpului atât de lung care a trecut.

Ultima oră
13:36 - Ghișeul.ro a ajuns la 918 instituții înrolate. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, prima bibliotecă din țară care acceptă plăți online
13:14 - Povestea reală a unui român întors din Grecia. Ce i s-a întâmplat la vamă este de necrezut. Ce Covid-19, ce pandemie…? Aceasta este realitatea din teren
12:59 - Bilanțul epidemiei, în creștere: 233 de cazuri noi de infecție cu coronavirus și 6 decese raportate de INSP în 24 de ore. La ATI sunt 60 de pacienți cu COVID-19
12:51 - PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)
12:34 - COVID-19: Obiectivul privind vaccinarea cu cel puțin o doză a 70% din populația adultă, atins în SUA
12:30 - Juan Carlos I și-ar dori să revină în Spania. Suspectat de nereguli financiare în țara sa, regele emerit spaniol duce o viață de lux în Emiratele Arabe Unite
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure