Un tribunal francez a ordonat Uber să plătească despăgubiri șoferilor de taxi

Un tribunal francez a ordonat Uber să plătească despăgubiri șoferilor de taxi

Un tribunal francez a ordonat vineri Uber să plătească despăgubiri șoferilor de taxi ale căror afaceri au suferit de la concurenți fără licență. Uber Franța va trebui să plătească 180.000 de euro către 910 șoferi de taxi și federația lor care au intentat un proces civil împotriva Uber pentru concurență neloială, a decis instanța, scrie thelocal.fr.

Cazul s-a axat pe activitățile din 2014 și 2015 ale UberPop, o platformă care a reunit clienți și șoferi fără licență. Afacerea, comercializată ca partajare, a stârnit furia șoferilor de taxi tradiționali care au simțit că noul serviciu își amenință mijloacele de trai cu tarife ieftine. Aceștia au susținut, în special, că șoferii neprofesioniști nu au fost nevoiți să plătească pentru instruire sau să achiziționeze o licență de taxi care la Paris poate costa mai mult de 100.000 de euro, permițându-le să micșoreze taxiurile.

Uber France  pierduse deja recursul în decembrie 2015 împotriva unui verdict dat de către o instanță penală pentru practici comerciale înșelătoare și a fost obligat să plătească o amendă de 150.000 de euro.

În decizia sa civilă de vineri, instanța a constatat că transmiterea șoferilor neinstruiți ca profesioniști dăunează imaginii și reputației șoferilor de taxi autorizați. Plata despăgubirilor este de 192 EUR pentru fiecare dintre cei 910 șoferi și de 5.000 EUR pentru federația de șoferi de taxi din Paris.

Uber a declarat vineri că nu folosește șoferi fără licență în Franța din 2015 și că șoferii au trebuit să facă acum aceleași teste ca șoferii de taxi autorizați. „Aceasta este o decizie bună care va opri alte platforme de la furnizarea de transport ilegal”, a declarat președintele federației de taxi Christophe Jacopin despre verdict.