Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad, condamnat la închisoare în Franța pentru spălare de bani

Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad, condamnat la închisoare în Franța pentru spălare de bani
Foto: orient-news.net

Unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, a fost condamnat miercuri, la Paris, la patru ani de închisoare pentru spălare de bani. Rifaat al-Assad a delapidat fonduri ale statului sirian și a construit un vast patrimoniu imobiliar în Hexagon. De altfel, justiția franceză a decis confircarea bunurilor în valoare de 90 de milioane de euro, scrie The Guardian.

Unchiul liderului Siriei, închis în Franța pentru spălare de bani

Rifaat al-Assad este cercetat de autoritățile franceze încă din 2014. La acea dată un ONG care apără victimele infracțiunilor economice a despus o plângere în care cerea verificarea situației financiare a acestuia, întrucât valoarea proprietăților sale depășea cu mult veniturile cunoscute.

În acest dosar cu privire la ”bunuri ilicite”,Rifaat al-Assad, în vârstă de 82 de ani, absent la proces din ”motive medicale”, dar reprezentat de avocaţii săi, este găsit vinovat de spălare de bani în bandă organizată şi deturnare de fonduri publice siriene în perioada 1996-2016.

El a fost condamnat la 4 ani de închsiaore pentru faptele sale.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 82 de ani, neagă acuzațiile, iar avocații spun că vor face apel.

Rifaat al-Assad, un rezident britanic care deţine un adevărat imperiu imobiliar în Europa şi care se prezintă în prezent drept un opozant al nepotului său Bashar al-Assad, a fost condamnat de asemenea de spălare de bani şi fraudă în formă agravată şi disimularea muncii unor angajaţi în casă.

El a fost însă achitat cu privire la fapte din perioada 1984-1996, din cauza unor probleme juridice.

Justiția a decis însă să-i confiște bunurile. Între acestea se află două hoteluri private în cartiere pariziene scumpe, aproximativ 40 de apartamente, un castel şi herghelii înVal-d’Oise.

O proprietate de la Londra a fost, de asemenea, confiscată.

Cariera lui Rifaat al-Assad, unchiul președintelui Siriei, Bashar al-Assad

Rifaat Ali al-Assad este fratele mai mic al fostului președinte al Siriei, Hafez Assad și Jamil Assad, și unchiul președintelui actual Bashar al-Assad. Se presupune că unele surse sunt ofițerul comandant responsabil pentru masacrul de la Hama din 1982.

Rifaat al-Assad a fost comandantul forţelor de elită în domeniul securităţii interne – Brigăzile Apărării, care au reprimat o insurecţie islamistă în 1982. De atunci a fost supranumit ”măcelarul de la Hama”.

Nevoit să plece în exil în 1984, în urma unei lovituri de stat eşuate împotriva fratului săuHafez al-Assad, el s-a instalat în Elveţia şi apoi în Franţa împreună cu familia sa şi aproximativ 200 de oameni loiali.

Cine ste Bashar al-Assad

Bashar al-Assad este actualul preşedinte alSiriei, comandant-şef al Forţelor Armate Siriene şi secretar regional al partidului Ba’ath.

Tatăl său,Hafez al-Assad, a condus Siria timp de 30 de ani (1970-2000) până la moartea sa. Bashar Al-Assad a fost ales în 2000 şi 2007, dar a fost de fiecare dată fără opoziţie.

A absolvit Universitatea din Damasc cu o specializare în oftalmologie, intenţionând, la acea vreme, să realizeze o carieră în acest domeniu. Între 1988 şi 1992 el a practicat oftalmologia la spitalul militar din Tishrin, după care a plecat în Londra pentru a-şi continua studiile din acest domeniu.

Amintim că în Siria este război civil de mai bine de 10 ani. Bombardamentele au dus la distrugerea țării și la moartea a zeci de mii de persoane. Regimul Bashar al-Assad nu se lasă însă înlăturat de la putere.